Прокуратурата предлага държавата да заведе дело за собствеността върху софийския

...
Прокуратурата предлага държавата да заведе дело за собствеността върху софийския
Коментари Харесай

Какво откри прокуратурата по казуса със собствеността на Руската църква в София

Прокуратурата предлага страната да заведе дело за собствеността върху софийския храм " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " - Руската черква, както и имота, върху който е издигнат.

Временно изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов съобщи на районния министър Андрей Цеков 4 тома документи, които показвали, че българската страна е притежател на храма, макар че има нотариален акт, публикуван през 1997 година в интерес на Русия, оповестява БНР.

Прокуратурата се зае да обясни проблема със собствеността още през септември, когато съветските свещеници, служили в него, бяха изгонени от България, тъй като са работили против ползите на страната и храмът беше заключен.

Работилите по случая прокурори са издирили редица документи, в това число и нотариалния акт, формиран по молба на посланика на Русия въз основа на крепостен акт от 7 ноември 1898 година, в Държавния списък.

Установено е, че локалната власт в София е дарила дворно място на съветското дипломатическо агентство, само че не са открити доказателства за прекосяването на правата сред обособените държавни формирания от Руската империя в лицето на съветското Царско дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

Проверката не е намерила данни за това, че съветската или руската страна са влагали средства в Руската черква:

" Установили сме също така, че откакто храмът е потърпевш от бомбардировките по време на Втората международна война, че две трети от дължимите суми за възобновяване са в тежест на българската страна и единствено една трета - в тежест на Съветския съюз. Не сме намерили документи за това, че от руска страна са изпълнени тези отговорности ", сподели Виктор Малинов, завеждащ отдел " Надзор за правда " във Върховната административна прокуратура (ВАП).
Министърът на районното развиване не се ангажира с позиция всъщност и изиска месец време за преценка на документите:

" Понеже отговорността за завеждането на такова дело е на Министерство на районното развиване, обикновено е способените дирекции в министерството на районното развиване да прегледат обстоятелствата и събитията. Това е естественият развой ", уточни Цеков.

По тематиката, съгласно маниера си в последно време, бързо и ултимативно се включи съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Заедно с Бойко Борисов, Кирил Петков и Ивайло Мирчев той изпрати сигнал до Върховната административна прокуратура с искане за инспекция на собствеността на Руската черква.

" Удовлетворен съм от това, че се потвърдиха нашите обосновани догатки за това, че собствеността на храма е на българската страна ", написа Пеевски и упорства районният министър неотложно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като:

" Като нападат по правосъден път претенциите на съветската страна към собствеността на църквата, българските институции ще защитят публичния интерес и храмът ще бъде отворен още веднъж за хората ", написа депутатът от Движение за права и свободи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР