Прокуратурата обвини четирима за предполагаемо пране на пари от българската

...
Прокуратурата обвини четирима за предполагаемо пране на пари от българската
Коментари Харесай

Прокурорската акция срещу Nexo предизвика политически спекулации и заплахи със съд

Прокуратурата упрекна четирима за хипотетично пране на пари от българската криптобанка Nexo. Компанията отхвърли обвиняванията и сподели, че ще съди страната. Прокуратурата замеси и някогашен министър, а ГЕРБ стартира офанзива против политическите си съперници.

Над 20 очевидци са разпитани до момента по следствието против криптоплатформата Nexo , разпити се организират и сега. Повдигнати са обвинявания на четирима души. Това сподели на конференция в петък зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов .

Някои от очевидците са обезпокоени за сигурността си, по тази причина ще бъдат включени в програмата за отбрана на очевидци, добави той.

Компанията Nexo отхвърли всички обвинявания, дефинира офанзивата като " политически стимулирана " и се закани да съди България за " стотици милиони ".

Прокуратурата замеси в тази ситуация и някогашния финансов министър Асен Василев от " Продължаваме промяната ", а ГЕРБ нападна депутата Настимир Ананиев от същата партия с обвинявания за връзки с криптобанката.

Историята стартира в четвъртък, когато прокуратурата, че влиза в офиси на компанията в София. Българската криптобанка Nexo е обвинена в пране на пари, банкова активност без лиценз, данъчни и компютърни закононарушения, заяви представителят на основния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева .

В петък прокуратурата заяви, че още в сряда е провела обиски и претърсвания по взаимна с Европол акция -, работила от Германия, България, Кипър и Сърбия .

Това значи, че прокуратурата организира акцията в Nexo ден след европейската акция и заяви за нея ден преди известието за европейската акция. Между двата случая няма нищо общо, сподели говорителката на Софийската градска прокуратура за Свободна Европа.

На конференцията в петък с изключение на Сарафов, участваха и Гешев, Милева, както и Светослав Василев , шеф на отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба, шефът на " Финансова сигурност " в Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), Недялко Петков и Ивайло Новаков от същата дирекция на ДАНС.
Четири обвинявания, конфискувани активи и картини
На четирима души са повдигнати обвинявания за пране на пари, банкова активност без лиценз, данъчни и компютърни закононарушения. Назначени са им данъчни проверки, както и на обвързваните с тях хора. На двама от тях е наложена парична гаранция от 1 млн. лв. , други двама се търсят, в това число ръководителят на групата, сподели Сарафов.

" Според " Гранична полиция " те не са напускали страната, само че има доказателства, че не са в България ", сподели той.

Разследването е почнало през септември 2022 година , то се води " от огромен екип следователи, прокурори и чиновници на ДАНС ", сподели Сарафов.

Установено е, че досега платформата Nexo е употребена от над 660 хиляди адреса на криптоактиви, осъществени са над 4 млн. транзакции , осъществени в криптовалута. Общата стойност на осъществените преводи е над 94 милиарда $ – към и от Nexo, сподели Светослав Василев..

По думите му има доказателства за преводи към човек, махленски в терористична активност, открит от израелските секрети служби . " Това е лицето Мухмад Мохамед Махмуд Айеш, апетитен от израелските секрети служби за съпричастен към палестинска терористична формация ", сподели Светослав Василев.

Установени са още преводи на Nexo към разнообразни адреси в криптоборси, свързани с разнообразни киберпрестъпления. Има доказателства, които сочат към опити за манипулиране на пазари на криптовалути, споделиха обвинителите.

Събрани са данни за 23 преводи към адреси на групата от компании Nexo от глобена от Европейски Съюз криптоборса в Русия. Работата по случая продължава с изпращане на молби за правна помощ от непознати страни и други дейности. По следствието е работено взаимно с английската организация за битка с престъпността, както и в съдействие със Съединени американски щати и други страни.

" Има данни, че обвинените имат огромни финансови благоприятни условия. Знаем, че те разполагат с извънредно скъпи парцели в Дубай, Бахамите и Карибските острови , имат яхти, на един от претърсените адреси са открити 35 картини, измежду тях на Пикасо, Дали и Матис , които ще бъдат дарени на Националната художествена изложба ", сподели Сийка Милева

По делото ще бъде назначен интернационален финансово-технологичен одит на активността на Nexo, добави тя.
Прокуратурата нападна Асен Василев
Сийка Милева сподели, че съгласно свидетелски показания преди към половин година е имало среща в Министерството на финансите , проведена от някогашен министър на финансите, на която са участвали сдружения, занимаващи се с криптовалута.

Целта е била да се обсъдят възможни благоприятни условия за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА (дружество, предоставящо услуги за картови разплащания). Милева не загатна името на министъра, само че по това време поста заемаше един от съпредседателите на " Продължаваме промяната " Асен Василев .

По-късно пресцентърът на “Продължаваме смяната ” изпрати известие до медиите, с което отхвърли да е провеждана такава среща.

“Внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е извършена някаква загадка среща, на която сдружения, занимаващи се с криптовалута, са обсъждали с министър Василев по какъв начин през системата “Борика “ да правят разплащания в криптовалута, не дават отговор на обстоятелствата ”, се споделя в известието.
Nexo ще съди България " за стотици милиони $ "
Компанията Nexo отвърля всички обвинявания на прокуратурата и ще я съди, написа в публикувана след конференцията до медиите позиция.
Участниците в следствието не познават сферата, в която оперира компанията ни.Позиция на Nexo
" Видно от изказването на прокуратурата, участниците в следствието не познават сферата, в която оперира компанията ни, и присъщите й специфики ", се споделя в позицията.

Според Nexo дейностите на прокуратурата " са политически стимулирани ". Това, съгласно компанията, се вижда от медийни изявления, както и " опитите да се свържат политическите обединения “Продължаваме Промяната ” и “Демократична България ” с Nexo ".

По-рано представители на ГЕРБ започнаха да разгласяват в обществените мрежи информации от обществените регистри за даренията към политически партии, съгласно които чиновници на Nexo са помагали с пари за акциите на " Демократична България " и " Продължаваме промяната ".

Членове на екипа на Nexo са дарявали пари на политически партии по транспарантен метод и в сходство със закона за политическите партии, се споделя в позицията на компанията.

От компанията изричат съмнение, че фактът, че подарява пари за нападнатата от Русия Украйна, " не се харесва на редица про-руски кръгове в българския политически живот ".

Nexo ще предяви искове за всички претърпени имуществени и неимуществени вреди.

" По първични изчисления исковете ще са за стотици милиони долари , които, подсещаме, че ще излязат от джоба на българския поданик, което значи от всички нас ", написа в позицията.

Тя е втората за деня. В първата се споделяше също, че компанията ще съди България за дейностите на правоохранителните органи против нея. Компанията дефинира дейностите против нея като “локален български произвол за ликвидиране и плячкосване на проспериращ бизнес ”.
Настимир Ананиев ще съди Тома Биков и Слави Трифонов
В петък депутатът от ГЕРБ Тома Биков сподели, че “има свързаности ” на някогашен и на сегашен народен представител от „ Продължаваме Промяната “ (ПП) с Nexo. По думите му някогашният народен представител Александър Ракшиев е представител на Nexo за Пловдив, а актуалният - Настимир Ананиев , е съучастник на един от съсобствениците на Nexo.

По-късно Ананиев сподели, че ще съди Тома Биков. “Ще подхваща съответни правосъдни дейности против всяко едно лице, което уронва моята известност и положително име и ме замесва в кавги, които не съществуват ”, сподели пред публицисти в Народното събрание депутатът.

Ананиев сподели, че познава Антони Тренчев (един от създателите на Nexo - бел.ред.) от 43-ото Народно заседание, в което двамата са били депутати от Реформаторския блок. Той отхвърли да е в съдружничество с Тренчев или да е в управителни органи на каквито и да е сдружения.

“ГЕРБ очевидно са новият проверяващ орган на прокуратурата ”, сподели Ананиев и добави, че “може би след закриването на спецпрокуратурата те са ново проверяващо звено ”.

Ананиев сподели, че ще съди и Слави Трифонов . Във видео, оповестено на профила му в четвъртък, водачът на “Има подобен народ ” сподели, че Ананиев има общи компании с Антони Тренчев. Трифонов сподели още, че в Nexo работят някогашни и сегашни депутати от Политическа партия.

В в профила си във Facebook Александър Ракшиев написа, че е работил за компанията Nexo, само че в никакъв случай не е бил шеф на сдружението и в никакъв случай не е заемал управителни длъжности в него.
Какво е Nexo и по какъв начин работи
Криптобанката дава заеми в твърда валута против поръчителство в крипто, както и приема пари на клиенти, върху които изплаща лихви - т.е. депозитен артикул, написа “ ”. Тоест, главната активност на Nexo е банкова, само че без да има банков лиценз.

През годините компанията е твърдяла, че подобен не ѝ е необходим, тъй като всички пари в един миг минават в крипто. Тя не е неповторима с този бизнес модел, който се ползва и от други криптокредитори по света. През 2022 година множеството от тях, като главните съперници BlockFi и Celsius, банкрутираха. Освен главната си активност Nexo поддържа и борса за криптовалути, като самата тя също търгува.

Българската криптобанка Nexo е учредена през 2017 година от някогашния съсобственик на " Кредисимо " Коста Кънчев , някогашния народен представител от несъществуващия към този момент Реформаторски блок Антони Тренчев и Георги Шулев .

Юридически обаче Nexo не е една компания, а оперира през голям брой сдружения в разнообразни страни, измежду които и българското сдружение " Ен Ди Ес ", което в действителност създава продукта.

В края на предходната година компанията разгласи, че се изтегля от Съединени американски щати. Решението стана факт, откакто осем щата започнаха координирани ограничения против депозитните артикули на Nexo. Криптобанката притегли вниманието на Бюрото по финансова отбрана на потребителите в Съединени американски щати.

Досега общо осем американски щата са подхванали правни дейности против платформата - Ню Йорк, Вашингтон, Мериленд, Калифорния, Южна Каролина, Върмонт, Оклахома и Кентъки.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР