Прокуратурата обвини бившия шеф на Българската агенция за ивнестиции Стамен

...
Прокуратурата обвини бившия шеф на Българската агенция за ивнестиции Стамен
Коментари Харесай

Как Петков/Василев и Стамен Янев гушнаха 27 милиона за 58 дни!

Прокуратурата упрекна някогашния началник на Българската организация за ивнестиции Стамен Янев за „ златните паспорти “, които уредил на над 120 руснаци и китайски разузнавачи под прикритието на предприемачи.

 

Стефан Янев е остарял кадър на висшата българска държавна администрация.

Първо беше доближен на ГЕРБ и Борисов, а по-късно се залепи до Кирил Петков и изключително до Асен Василев, когато двамата станаха огромните началници във властта. Връзката с тях е надалеч във времето. Стамен Янев и Асен Василев са някогашни съученици в гимназията в Хасково.

През 2009 година Стамен Янев е юрист на компания, благосъстоятелност на Асен Василев.

 

Връзките на тримата изплуваха към скандална скица на " ВОЛАКОМ АД ", осъществена по времето, когато Асен Василев е длъжностен финансов министър през 2013 година, назначен от Росен Плевнелиев, и за която писахме  преди две години.

Асен Василев е длъжностен министър на стопанската система в интервала от 13 март 2013 година до 29 май 2013 година -  къс интервал, в който тази " превъзходна бизнес тройка " прави удар като по учебник - прибира 27 милиона за 58 дни!

 

Припомняме следствието ни от 8 октомври 2021 година: Как се прави " честен " бизнес по харвардски на българска почва - да гушнеш 27 милиона за 58 дни!

 

Разказваме една история на бизнес връзки от години, получили след това и политическо посланичество, което преди месец президентът Радев дефинира като " шмекерия ".

Да се върнем 10 години обратно.

Асен Василев е длъжностен министър на стопанската система в интервала от 13 март 2013 година до 29 май 2013 година.

След дълго очакване - на 14 март 2013 година постъпва искане от ВОЛАКОМ АД, представлявано от Кирил Петков (приятел на министър Асен Василев), татко му и Васил Василев за издаване на Сертификат клас Б - за капиталов план по отношение на въвеждане в произвеждане на летищни системи за безопастност в държавната зона Божурище - София, благосъстоятелност на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

Сертификатът е подготвен на 27.05.2013 - тъкмо два дни, преди да изтече мандатът на министър Асен Василев. Цялата процедура е траяла рекордно късия период от месец и 28 дни. Обикновенно лицензирането лишава сред 3 и 6 месеца при изрядни документи. Тук странното е, че редом с подготовката на Сертификата министър Асен Василев прави промени в Съвета на шефовете на НКИЗ, която в тази ситуация се явява продавач. Сменени са двама от тримата членове.

Новите са:
1. Виолета Лорер -заместник министър на стопанската система тогава и, о, знамение, след това пък бе заместител министър на финансите в първото служебно държавно управление на Стефан Янев, а след това резервира високи позиции и в постоянното държавно управление на Кирил Петков.
2. Юлиян Николов

Запазва се Валери Андреев, назначен при Трайчо Трайков от първия кабинет на Борисов. Проверка в регистрите демонстрира по какъв начин компании на Валери Андреев малко след гореописания план придобиват без заеми и заеми жилища за стотици хиляди левове, а нотариалните актове са за придобиване посредством покупко-продажба от сдружението „ ЕЛЕМ-Гама " ООД ЕИК 202952417, както и другите сдружения с забавните имена ЕЛЕМ-Алфа, ЕЛЕМ- Бета... - все с по 2 лв. капитал. Цяло бизнес знамение е по какъв начин са преодолени всички стопански и юридически трудности, с цел да се снабдят тези сдружения - без заеми (заеми), със личен запас, само че без комерсиална активност с апетитни парцели.

При това с нормата от 2011 година, когато стартира да работи законът за ограничение на заплащанията в брой, а това предизвика въпроса - по какъв начин и от кого е плащано на продавача?

Организатори на схемата са " харвардците " Асен и Кирил, а изпълнителите - Съветът на шефовете на НКИЗ и Българската организация за инвестции (БАИ). Разбира се, за този интервал при издаване на Сертификата и подготовката на " харвардската спекулация " е оказан напън и влияние върху чиновници на Министерство на стопанската система (МИ) и Българска организация за вложения (БАИ) за подготовка на състезанието и бързото издаване на този Сертификат.

Ето и последователност на събитията:

- Искане до министъра за предоставяне на позволение за основаване право на градеж № 26- Н-66/ 23.05.2013.
- Решение на СД № 68 / 23.05.2013 - за основаване право на градеж върху парцел в Божурище посредством конкурс.
- Заповед на министъра за предоставяне на позволение - от коя дата мислите? От 23.05.2013!

Всичко се случва в един ден, тъй като на министъра му остават още единствено 5 дни мандат. Странно е по какъв начин се съгласуват и подписват тези документи в един календарен ден т.е. за към 8 часа.

Какво имаме дотук?
- абсолютен връх при издаване на Сертификат (1 месец и 28 дни). За този интервал следва да е осъществено задълбочено изследване от редица държавни и общински администрации, включително и с РИОС, и Басейнова дирекция (там и с пари по-малко от три месеца не става), както и да се извърши инспекция за генезис на средствата за инвестицията. Но всичко е допустимо, когато тогавашният изпълнителен шеф на Българска организация за вложения ни е кум същият (когато прокуратурата притегля през днешния ден като обвиняем)

- Смяна на управлението на НКИЗ - за да стане далаверата и да се извърши подготовката на процедурата за идния „ обществен и транспарантен конкурс " за продажба на право на градеж в Индустриална зона на София. Въпросният конкурс е квалифициран за най-много 8 часа! Такова обслужване би би трябвало да си изиска всеки честен български жител, а освен тези, които са завършиби бизнес-училището на Харвард!

За да продължим нататък, следва да представим какво е смисъла на Сертификат клас Б, какви права придобива сдружението, което го получи И КАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ИМА.

Сертификатът, според закона, е ДОГОВОР сред ДЪРЖАВАТА И ИНВЕСТИТОРА, с който се дава право да придобиваш парцел или вещни права без процедура (състезание), при избрана цена - да получиш бързо административно обслужване, създаване на инфраструктура и възобновяване на направени разноски от вложителя и други
Смисълът на този характерен инструмент е привличането на същински действителни вложения. Тези права се дават при ясните условия, че при положение на несъблюдение, договорът се скапва, като страната си връща земята или вещното право, както и подобренията, без да дължи нищо, а неточният вложител заплаща и наказателна клауза.

Отговорен за контрола и отчитането е Българска Агенция за вложения, която в тази ситуация се явява кумът.

Така тази проведена транспарантна групичка (ОПГ) съумява с харвардски знания на българска почва да изкара на Кирил Петков и на татко му Сертификат клас Б.

Тук стартират закононарушенията.

Разбирайки, че с издаването на Сертификата героите ни са се задължили пред страната да извършат вложения за период от три години, които не могат да изпълнят, ОПГ -то се сеща за един от главните документи, по който са учили в Харвард - Наръчника на Харвард за съревнование с коне.
А в този справочник написа нещо доста значимо: „ Единственият сигурен метод твоят кон да завоюва надпреварата е, в случай че взе участие единствено той " - гениално, по какъв начин не сме се сетили в България! Единият кон го имаме (Сертифицираната компания на Кирил, татко му и СИЕ), обаче в случай че го караме по Закона за поощряване на вложенията, ще изискуем на публиката (Държавата) - това е неприятно! Затова би трябвало по-малко страна, а и звучи дясно.

Но, харвардският разум не спи, незабавно го измисля.
За най-много 8 часа се приготвя конкурс за продажба на право на градеж в НКИЗ. Страхотно! Конкурс - спортен принцип, при който доста участници наддават и по този начин се реализира най-хубавата цена за страната. А нека, но едва ли! Защото малко по-надолу в конкурсната документи ПИШЕ, че в състезанието може да вземат участие единствено компании, които имат Сертификат за икономическа активност - ТАКЪВ, КАКЪВТО ИМАТ КИРИЛ, БАЩА МУ И съдебна икономическа експертиза.

И да се върнем отново в схемата – състезанието е квалифициран за 8 часа на 23 май, и започва след 10 дни. Сертификатът на Кирил Петков е подготвен на 27 май! Хайде кажете, кой честен български безнесмен, без харвардска тапия, ще си извади документ за 10 дни?

Тук имаме един въпрос към всички тези, заслепени по вестителите на НОВОТО ПОЧТЕНО У НАС - това ли е моралът, за който говорят- НИКОГА НЕ МЕ ПИТАЙ ЗА ПЪРВИЯ МИЛИОН/И или когато е за нас, може! Как по този начин новите " честни " си вършат процедура с един участник, а след това приказват за морал?

Обявява се рестриктивен конкурс, тъй че единствено новоизваденият Сертификат на Кирил да дава отговор на изискванията. ЯВНО БАИ и НКИЗ са преписвали един от различен.

Защо обаче се избира конкурс?
Защото харвардската им мисъл ги е довела до безумието да мислят, че прилагайки конкурс, няма да имат обвързване да изпълнят контракта си с страната - а точно да изпълнят инвестицията в тригодишен период и да не продават или отдават площи от добития терен. Те обаче незабавно вършат второто, тъй като имат да избиват 108 000 лева, които са вложили в договорката.

Купува се, видно от Имотния указател, отстъпено право на градеж върху 6000 РЗП против „ скромните " 18 лв. (9 евро), само че с право да се употребяват над 14 декара терен. Видно от кадастъра тук КИНТ-а е 1,5 - т.е. могат да се застроят над 21 000 квадратни метра. Това значи, че освен другарската цена, страната е ощетена и с „ неусвоените " и неплатени 15 000 кв.м.
За да е по-ясно, ще кажем - срещу 108 000 лв. Кирил Петков и групичката му е получила 14 000 кв.м. терен в София, чието РЗП е 21 000 кв.м. За да си го визиите, може да обиколите НДК, а за по-мързеливите - това са към 247 тристайни жилището в София. При цена от 60 000 евро приблизително за апартамент от 85 квадрата, през 2013 г, когато се осъществя схемата, това са 27 милиона лв.. И всичко против СКРОМНИТЕ 108 000 лв.. Затова в никакъв случай не питай за първия милион/и. Особено почтените!

Трябва да признаем, че да изкараш 27 милиона лв. за 58 дни като си вложил 108 000 лв., въпреки и на гърба на българските пенсионери, си е отличен резултат даже за Харвард!

Рекапитулацията - групичката е получила от страната 247 жилището в София против 108 000 лв.. Или - няма ги едни 26 900 000 лв., т.е. има ги в страната, само че са в " почтените " Кирил и Асен.

Обаче и това дотук не им стига.

Харвардска спекулация с хасковски привкус

През месец август 2013 Кирил Петков се отдръпва от сдружението, познато ни е към този момент от схемата със Спецов, само че без да изиска това да се отрази в Договора му с страната (Сертификата).
Малко по-късно е отстъпено право на градеж на същия план, като още веднъж е употребен Сертификата на Кирил и съдебна икономическа експертиза.

Защо не са върнали Сертификата за отразяване на тази смяна, което е наложително по закон?
Съгласно Сертификата, инвестицията би трябвало да завърши до 27.05.2016. В случай, че не се извърши инвестицията в период - парцелът с подобренията става благосъстоятелност на страната и се дължи наказателна клауза в размер на 5 пъти действителната цена.

Видно от обществения строителен указател, единствено първият стадий е завършил в периода на Сертификата. Вторият стадий е завършил 6 месеца след приключване на Сертификата, а последният - 1 година след него. Но, НЕУСТОЙКИ НЯМА!

Хасковската връзка или другар на Асен от учебно заведение - Стамен Янев.

Не е загадка, че Стамен Янев от 2015 година постоянно е бил касичката на част от кръга към десните. С последното си предопределение Кирил Петков потвърди, че Янев е техен кадър. Доказателство за това може да се откри при инспекция на удостоверенията за привършване на инвестицията. Издадени противозаконни документи на фирмите от кръга, подправени документи по доклади и доста ДРУГИ.

От 2015 година шеф на БАИ е приятелят на Асен Василев от учебно заведение Стамен Янев.

Три години Стамен Янев крие и не дава информация за осъществяване на плана на Кирил Петков чак до 2019 година, когато издава акт, че вложенията са изпълнени. Как са я изпълнили, като видно от регистрите към ДНСК единствено градежът е приключен една година след периода? Другото - би трябвало да заинтересува някои институции.

Бърза промяна в БАИ

Направи усещане влизането на Стамен Янев в БАИ и бруталното изхвърляне на дамата - бившата изп. директорка Десислава Трифонова оттова без още да имаше заповед за това. Бързаше се тя да бъде отстранена от БАИ, с цел да не напише в регистъра името на Кирил Петков и да види, че най-отгоре на преписката има Сертификат за осъществяване три години след периода!

ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) РАЗКАЗВАМЕ, ЧЕ АБСОЛЮТНАТА ДАВНОСТ ВЕЧЕ Е ИЗТЕКЛА, с цел да се подхващат съответните дейности? ИЛИ КОЙТО ЯЛ - ЯЛ, КАКТО ВИНАГИ!

Пък и върху " харвардците " тогава имаше подобен политико-държавнически чадър, че от някои върхове на страната даже прегазиха Конституцията, с цел да запазят главите им.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР