Прокуратурата не назова името на зам,-министъра в Министерството на околната

...
Прокуратурата не назова името на зам,-министъра в Министерството на околната
Коментари Харесай

Зам.-министърът от ВМРО Н. Кънчев е дал разрешението за внос на 25 000 тона италиански боклук!

Прокуратурата не назова името на зам,-министъра в Министерството на околната среда и водите преди да внесе обвинителния акт, само че и децата знат кой дава отговор в Министерство на околната среда и водите за боклука - дясната ръка на Каракачанов в министерството и негов заместител във Вътрешна македонска революционна организация Николай Кънчев. Той е бил връзката на най-високо равнище сред мафият Ндрангета и българските олигарси в лицето на Христо Ковачки. Очакват се нови всеобщи арести.

Част от тези отпадъци са открити на площадката в Плевен на Нова година. Тогава проверяващите действаха по сигнал и откриха 9 хиляди тона боклуци в склад и двор в индустриалната зона на града. Оказа се, че доста от балите са скъсани, а наличието им - разпиляно. Вече е ясно, че компанията, стопанисвала площадката, не е имала уреди за отработването им, на обекта няма вода и служащи по трудов контракт. Предполага се, че това е било единствено краткотрайна спирка за тоновете италиански боклуци, които е трябвало да се изгорят. Тогава проверяващите изпратиха и питане до Италия, с цел да стане ясно дали тези боклуци са от партидата, която карабинерите задържаха във влакова комбинация, пътували за България.

Главният прокурор Иван Гешев е сезирал министъра на околната среда и водите по случая. Поискал е обновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен транспорт, тъй като е незаконосъобразно. Тримата заместници на Нено Димов са Атанаска Николова, Красимир Живков и Николай Кънчев. От прокуратурата отхвърлят да посочат кой от тях е подписал разрешението. Проверка на “24 часа” сподели, че отрасловият зам.-министър, който дава отговор за отпадъците, е Николай Кънчев. Освен това и той е от квотата на Обединени патриоти, както и Нено Димов.

“В Министерство на околната среда и водите не е постъпвало заявление за единодушие за транспорт на боклук с жп превоз от Италия за България. Нямаме информация дали е предопределен за България. Италия не ни е уведомила нищо”, сподели Нено Димов в Народното събрание в отговор на въпрос от опозицията на 18 декември. Сега обаче прокуратурата се базира на документ, публикуван 12 дни по-рано от негов заместител.

Заради нарушаването при издаването на документа Иван Гешев е упълномощил на Върховната административна прокуратура да сезира новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, с цел да извърши инспекция по случая и да поправи грешката на предшественика си. В четвъртък министър председателят Бойко Борисов разпореди до другата седмица да се приготви мораториум за вноса и износа на отпадък в страната, до момента в който не е несъмнено, че всичко е изрядно. По-рано денем основният прокурор подреди на Министерство на вътрешните работи и ДАНС да създадат още по-голяма инспекция, обвързвана с отпадъците. От 6 януари стартира следствие на всички компании, които внасят, съхраняват и горят отпадъци. От през днешния ден инспекцията се уголемява и за отпадъците, които се съхраняват в зоните на всички мини, които към този момент не се експлоатират. Министерство на вътрешните работи и ДАНС би трябвало да открият какъв брой са те, къде се намират и да съберат данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор. Трябва да се разкрие и произходът на боклуците, които се съхраняват там, в това число и дали са били предмет на трансграничен транспорт. Ако се получат данни за осъществени закононарушения, прокуратурата ще води наказателни каузи против отговорните.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР