“Прокуратурата не ме разследва, нямаме нарушения, през всичките години посрещаме

...
“Прокуратурата не ме разследва, нямаме нарушения, през всичките години посрещаме
Коментари Харесай

Милко Калайджиев с неочаквана новина покрай къщата си за гости

“Прокуратурата не ме проверява, нямаме нарушавания, през всичките години посрещаме посетители, това не е моя персонална къща”, сподели фолк артистът Милко Калайджиев, с цел да опровергае слуховете, че той е измежду разследваните притежатели на къщи за посетители в Хасковско, оповестява "Труд ".

Авторът на шлагера “Я елате пиленца при батко” държи така наречен Калайджиева къща в свиленградското село Мезек, за която е получил дотация от 304 000 лева През ноември предходната година от фонд “Земеделие” оповестиха, че той би трябвало да върне парите.

“Дал съм свои 200 000 лева и съм получил в допълнение тази сума. Веднага в отговор на фонда предоставих всички нужни документи и изобщо няма да се съдим, нито пък аз ще връщам парите. На 8 октомври м. г са ми изтекли 5-те години за прилагане на обекта по предопределение, а той продължава да е такъв”, изясни Калайджиев.

Слухът за Калайджиев се завъртя в общественото пространство, откакто основният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново специфичен контрол на 23 досъдебни производства за закононарушения, свързани с къщите за посетители.

Разследванията са по текстове от Наказателния кодекс за действия, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз, за потребление на неистинен документи, обявление на погрешни данни и други

Гешев е наредил на шефовете на апелативните прокуратури да дефинират съответен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ на първоинстанционните прокурори, ръководещи следствията.

През април м. година по заповед на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров бяха тествани общо 746 къщи за посетители, финансирани с пари на Европейски Съюз. След това бяха формирани 11 досъдебни производства в Софийска градска прокуратура, и още 12 от Окръжните прокуратури в Монтана, Хасково, Пазарджик,, Пловдив, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Силистра и Варна.

Става дума за случаи, при които са открити данни за закононарушения. Отделно от това от това по заповед на министър Десислава Танева инспекции правят и служителите от фонд “Земеделие” и получателите на дотациите би трябвало да ги връщат.

Проектите, по които се финансират къщи за посетители, са изплащани от 2007 до 2015 година, като в огромна част от този интервал началник на фонда “Земеделие” е бил някогашният аграрни министър Румен Порожанов.

Срещу него обаче няма обвинявания. Най-честите нарушавания са, че къщите по селата не се употребяват за посрещане и настаняване на туристи, за тях на никое място няма разгласи в интернет, не се заплащат туристически такси за нощувки.

В листата на Гешев не попада скандалният случай с къщата за посетители край Сандански на някогашния заместител министър на стопанската система Александър Манолев, защото следствието там е завършило с обвинителен акт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР