Прокуратурата на Република България заявява своята готовност за активен диалог

...
Прокуратурата на Република България заявява своята готовност за активен диалог
Коментари Харесай

Гешев в писмо до 240-те в НС: Необходим е диалог за възстановяване на законността в държавата

" Прокуратурата на Република България декларира своята подготвеност за деен разговор с всички институции в процеса по възобновяване на законността в страната. 

Изразявам откровените си упования, че всеки един от народните представители, воден от възприятието на дълг за отбрана ползите на българското общество, ще се вслуша и в гласа на българските магистрати, както и с оглед нуждата от провеждането на задълбочена и всеобхватна правосъдна промяна в незабавен порядък.

 

Реформа, която ще бъде ориентирана към намиране на решение на проблемите на обществото, свързани с българското правораздаване и повишение на възприятието за правдивост у българските жители ".

 

Това написа основният прокурор на Република България Иван Гешев в писмо, изпратено до всеки един от 240-те народни представители в 48-то Народно заседание.

Текстът беше възложен от пресцентъра на държавното обвиняване.

 

" Имам подготвеност, след съставяне на парламентарните групи, да се отзова при първа опция на покана от Ваша страна за разискване на нужните промени за превъзмогване на провокациите пред законността и справедливостта ", се споделя в писмото на Гешев до националните избраници.

Ето цялостния текст на писмото на основния прокурор до всеки един от депутатите от 48-ото Няародно заседание:

„ Обръщам се към Вас, в качеството Ви на депутат в законодателния орган на парламентарната република. Основните демократични правила на правовата страна и разделянето на управляващите допускат, с изключение на практикуване на съвместен надзор, и интензивно взаимоотношение сред всички държавни институции.

За страдание, Прокуратурата на Република България регистрира отрицателна наклонност при съдействието в границите на функционалната подготвеност на органите на властта, достигащ до равнища, неотговарящи на упованията и потребностите на българските жители. Това неизбежно води до уронване на устоите на държавността и демократичните стандарти, както и до нестимулирани офанзиви против държавните институции, и в частност правосъдната власт.

 

Неизбежен резултат от това са заниженото доверие на обществото в институциите, растежът на престъпността и дестабилизацията на публичния бранш, забележими за всеки български жител.

В миг, когато пред българското общество стоят голям брой рискове, подбудени от водената наоколо от държавната граница война, икономическата и обществена рецесия, българските институции, като мотор на страната, следва да работят единно и с нужната отговорност за отбрана на националния интерес на българските жители.

 

Реални дейности са вероятни само при неотложно обединяване на напъните на цялата страна в посока решение на неотложните проблеми за обществото, загърбвайки персонални или конюнктурни ползи, в името на страната и за реализиране на предстоящата сигурност, непоклатимост и разцвет.

Прокуратурата на Република България декларира своята подготвеност за деен разговор с всички институции в процеса по възобновяване на законността в страната. Изразявам откровените си упования, че всеки един от народните представители, воден от възприятието на дълг за отбрана ползите на българското общество, ще се вслуша и в гласа на българските магистрати, както и с оглед нуждата от провеждането на задълбочена и всеобхватна правосъдна промяна в незабавен порядък. Реформа, която ще бъде ориентирана към намиране на решение на проблемите на обществото, свързани с българското правораздаване и повишение на възприятието за правдивост у българските жители.

Като основен прокурор на Република България чакам 48-то Народно заседание да се заеме неотложно и отговорно с проблемите в правосъдната система на страната ни. Имам подготвеност, след съставяне на парламентарните групи, да се отзова при първа опция на покана от Ваша страна за разискване на нужните промени за превъзмогване на провокациите пред законността и справедливостта.

Само необятен професионален спор сред институциите и гражданското общество, с присъединяване на академичната и научната общественост, може да подсигурява сигурността на всички български жители. Убеден съм, че ние, представителите на институциите, освен поради конституционно откритите ни пълномощия, само че и като част от българското общество, изискуем това на страната си.

С благопожелание за сполучлив мандат в 48-о Народно заседание! “

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР