Прокуратурата на Нидерландия завършва разследването по делото за корупция при

...
Прокуратурата на Нидерландия завършва разследването по делото за корупция при
Коментари Харесай

Прокуратурата на Нидерландия готви обвинения срещу Shell по дело за корупция в Нигерия


Прокуратурата на Нидерландия приключва следствието по делото за корупция при покупката от Shell на залежи в Нигерия през 2011 година и се готви да предяви обвинявания против компанията. Съобщението по този мотив е оповестено на страницата на самата компания Shell. Според известието, компанията ще даде спомагателна информация по този развой, когато е подходящо.

Разследването касае покупко-продажби за 1,1 милиарда $, които Shell е сключила преди пет години дружно с италианската петролна компания Eni и оператора Malabu Oil & Gas. Компанията е придобила тогава блок OPL 245, който се счита за един от най-ценните петролни активи в Нигерия. Голяма част от парите, изплатени от европейските петролни компании са били изпратени по банкова сметка в Лондон, принадлежаща на държавното управление на Нигерия.
Разследване по това дело организира и прокуратурата на Милано, която е предявила обвинявания за „ интернационална корупция “ към сегашния началник на Eni Клаудио Дескалци и предшественика му на този пост Паоло Скарони. През 2011 година Скарони е бил пълномощен ръководещ на Eni, а Дескалци е бил отпред на ръководството, занимаващо се с геоложки изследвания и рандеман на нефт.

Според изказване на следствието, в границите на тази договорка представители на западния бизнес са дали на нигерийски сътрудници сума от общо 1,3 млрд.долара. Топ мениджърите и техните медиатори се упрекват от прокуратурата в корупция, а нефтогазовите компании в нарушавания на закона 231 от 2002 година за отговорност на фирмите за закононарушения, осъществени от техни чиновници.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР