Прокуратурата, МВР и МРРБ започват общонационална проверка на всички пешеходни

...
Прокуратурата, МВР и МРРБ започват общонационална проверка на всички пешеходни
Коментари Харесай

Прокуратура, МВР и МРРБ ще проверяват пешеходните пътеки в цялата страна


Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие стартират общонационална инспекция на всички пешеходни пътеки на територията на цялата страна. Това стана ясно на брифинг на основния прокурор Сотир Цацаров, на вътрешния министър Валентин Радев и районния министър Николай Нанков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Взехме решение да бъде извършена една общонационална инспекция, ръководена от мен и предоставена на Министерство на вътрешните работи. На територията на всички обитаеми места ще бъде осъществена инспекция на всички пешеходни пътеки до края на февруари, съобщи основният прокурор Сотир Цацаров.

Целта на инспекцията е да се регистрира и ревизира за всяка пешеходна пътека дали са изпълнени напълно с бял цвят, дали са сигнализирани със съответните пътни знаци, изпълнени ли са критериите за местоположението на пешеходните пътеки, дава отговор ли видът и размерът на пешеходната пътека на нормативните условия. „ За гибелта подобаващи сезони няма. Ще има сигнали и писма по закона за Министерство на вътрешните работи до кметовете на всички обитаеми места, ще последват и оферти от страна на прокуратурата до лицата, които по силата на нормативните актове са задължени да реализират надзор – при положение на несъблюдение, ще последват наказания и от Министерство на вътрешните работи, и от прокуратурата. Целта е да установим местата, на които пешеходните пътеки са съвсем невидими или са забележими, само че са в отклоняване на условията. Град по град ще предпишем на кметовете привеждане на пешеходните пътеки в сходство с нормативните условия. Ще има наказания в случай че не се изпълнят предписанията в период. Ще създадем и карта на пешеходните пътеки в страната ”, сподели още Цацаров.

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев заяви, че в обитаемоте места тежките ПТП са 4038. Тежките в отвън обитаемоте са съвсем 2 пъти по-малко. В селата и градовете, където отговорността е на кметовете, всяко 12-то тежко ПТП приключва със гибел. В градовете е всяко 26-то. Всяко 12-то е в селата, добави още Радев.

Регионалният министър Николай Нанков пък сподели, че няма синхронизиране за пешеходните пътеки по републиканските пътища, те би трябвало да са напълно бели без никакви знаци и изписвания. „ По републиканските пътища към този момент тече инспекция на инвентаризацията на пешеходните пътеки. Зачестяват случаи на пешеходни пътеки, които са с неприемливи нарушавания и отвън нормативните условия. Пътеките би трябвало да са черно-бели. Убеден съм, че законът за пътищата може да бъде изменен и да бъдат засилени глобите при несъблюдение на локалните управляващи на уговорките им да съблюдават нормативните условия ”, акцентира Нанков.

БГНЕС напомня, че редица пешеходни пътеки в София бяха изрисувани артистично, да вземем за пример пътеката на бул. „ Васил Левски ” при Софийския университет. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР