Прокуратурата, МВР и Министерството на правосъдието ще набележат мерки за

...
Прокуратурата, МВР и Министерството на правосъдието ще набележат мерки за
Коментари Харесай


Прокуратурата, МВР и Министерството на правосъдието ще набележат мерки за подобряване на издирва

Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването ще набележат ограничения за възстановяване на издирвателната активност за наказаните, само че избягали от правораздаването нарушители.

Половин месец след нещастието в Нови Искър и издирването на посочения за причинител на убийствата на шестима души Росен Ангелов, който трябвало да излежава присъда основният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил инспекции във всички прокуратура в страната, в това число Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и военно-окръжните прокуратури. Трябва да бъде открито каква е успеваемостта на дейностите за разкриване на наказаните на " отнемане от независимост " и " пожизнен затвор ", които са избягали от правораздаването и са се укрили. 

Проверката цели и определяне на усложнения, пропуски и нарушавания, както и позитивни практики при осъществяването на наказванията, с оглед повишение успеваемостта на издирвателната активност, показват от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Проверката е предоставена на апелативните прокуратури в страната, Апелативна профилирана прокуратура и Военно – апелативна прокуратура, които ще извършат инспекция на всички изпълнителни преписки, формирани за осъществяване на правосъдни актове, по които към 15.01.2018г. не са арестувани наказани лица с наложено наказване „ отнемане от независимост “ и „ пожизнен затвор “.

Главният прокурор е разпоредил да бъдат тествани и всички преписки, по които присъдата е изпратена за осъществяване на Областните звена „ Охрана “ при Министерство на правораздаването и в прокуратурите не е получено съобщение за задържане на наказаните лица.

В период до 02.02.2018 година апелативните прокуратури би трябвало да дадат информация за броя на неоткритите наказани. Докладите ще съдържат информация за датата на депеша за оповестяване на наказаното лице за търсене, периодичността на кореспонденцията с органите на ОЗ “Охрана “ при Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи по отношение на издирването и резултатите от него; направена ли е навреме Европейска заповед за арест, респ. предложение до ВКП за екстрадиция след приемане на данни за последното престояване на наказания отвън страната; каква е периодичността на обмена на информация, по отношение на дейностите по осъществяване на общодържавното търсене, ЕЗА и предложенията до ВКП за екстрадиция.

По самодейност на основния прокурор ще бъде извършена среща с професионалното управление на Министерство на вътрешните работи и с управлението на Главна дирекция " Охрана " при правосъдното министерство за набелязване на съответни дейности по възстановяване на издирвателната активност при привеждане в осъществяване на наказванията „ отнемане от независимост “ и „ пожизнен затвор “.

Ще бъде разисквана нуждата от правене на оферти на законодателни промени за повишение срочността и успеваемостта на дейностите по осъществяване на правосъдните актове, както и промени, целящи недопускане на наказани лица с влезнали в действие присъди да се отклонят от изтърпяване на наказванията и да останат ненаказани.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР