Прокуратурата излезе с позиция след констатациите за България в Доклада

...
Прокуратурата излезе с позиция след констатациите за България в Доклада
Коментари Харесай

Прокуратурата с позиция след доклада на ЕК за върховенството на правото

Прокуратурата излезе с позиция след констатациите за България в Доклада на Европейската комисия за върховенството на правото в страните членки на Европейски Съюз за 2022 година

Ръководството на Прокуратурата на Република България се срещна с констатациите за България в третия годишен отчет на Европейската комисия (ЕК) по отношение на върховенството на правото във всички държавичленки на Европейския съюз (ЕС).

Ръководството на Прокуратура на Република България показва единодушие със заключенията на Европейска комисия по отношение на продължаващите провокации пред правосъдната промяна у нас. Българската прокуратура неведнъж е вземала ефективно присъединяване в изработването на нужната законодателна рамка, която да увеличи доверието измежду жителите и бизнеса и усъвършенства успеваемостта на органите на правосъдната власт. Следва да се означи обаче, че през последната година отсъства градивният метод у представителите на другите управляващи – изпълнителна и законодателна, което неизбежно оказва въздействие върху осъществяването на рекомендациите от предходните отчети за върховенството на правото. Въпреки това използваме опцията още един път да потвърдим поддръжката на прокуратурата за реализиране на нужните промени на законодателството, стига същите да са съобразени с основополагащите полезности на Европейския съюз, Конституцията на Република България и трайната процедура на Конституционния съд.

Следва да отбележим, че в границите на миналите две години Прокуратура на Република България на два пъти е представяла на законодателната власт съответни експертни оферти за изменение на наказателноправната уредба. На 6 юни 2022 година прокуратурата изпрати на вниманието на 47-ото Народно заседание съответни оферти за изменение на наказателното законодателство, които да подобрят противодействието на редица закононарушения, в това число и на закононарушенията от ненавист, както и такива, ориентирани против лица, ръководещи моторни транспортни средства под въздействието на наркотични субстанции и алкохол.

Прокуратурата показва своето задоволство от уговорката на Комисията да следи за последствията от признатите през м. април 2022 година промени в Закона за правосъдната власт, с които бяха закрити профилираните правосъдни органи и чието деяние ще започва по-късно този месец.

Припомняме, че управлението на прокуратурата и представители на Специализирана и Апелативна профилирана прокуратура неведнъж към този момент споделиха своите професионални терзания по отношение на вероятните отрицателни последствия пред продължаването на делата за корупция.

Следва да се има поради, че отговорността за провокациите, които се чака да настъпят след влизането в действие на промените и допълненията в Закон за съдебната власт на 28 юли 2022 година, ще е на създателите им. В подтекста на метода, по който бяха направени и след това признати визираните ремонти в правосъдния закон, Прокуратура на Република България споделя изцяло констатацията, посочена в отчета на Европейска комисия, съгласно която у нас продължава да липсва специфична нормативна уредба в региона на лобирането.

Докладът на Европейска комисия за върховенството на правото за България за 2022 година изцяло удостоверява изразеното още на 20 декември 2021 година от управлението на Прокуратура на Република България мнение, че включването на въпроси и тематики от вътрешно-политически темперамент, отнасящи се до правосъдната власт в Плана за възобновяване и резистентност за България, е осъществено не по искане на представители на Комисията, а по експлицитното гледище на представители на изпълнителната власт на Република България.

Тази констатация още един път идва да покаже, че постигането на прогрес по отношение на върховенството на правото в Република България не би било допустимо без общото взаимоотношение сред обособените управляващи и институции съгласно избраната от Конституцията и закона тяхна подготвеност.

Ръководството на българската прокуратура изрича своята признателност към прокурорите, следователите и правосъдните чиновници за положените от тях професионални старания за възстановяване положението на върховенството на правото у нас.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР