Прокуратурата и Висшият съдебен съвет защитиха главния прокурор Иван Гешев,

...
Прокуратурата и Висшият съдебен съвет защитиха главния прокурор Иван Гешев,
Коментари Харесай

Прокуратурата и Висшият съдебен съвет защитиха Иван Гешев

Прокуратурата и Висшият правосъден съвет опазиха основния прокурор Иван Гешев, обяснявайки че няма никакво съображение да бъде желана оставката му. Това се случва ден, откакто президентът Румен Радев изиска оставката на държавното управление и основния прокурор Иван Гешев и упрекна ръководещите, че в непосредствена непосредственост до митинга пред президентството са организирали своя протест. 

" Корупцията, всяването на боязън, прокурорският рекет и безучастие по отношение на грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните неистини и неналичието на правдивост са това, против което въстанаха българите. Адвокатските колегии в доста градове упорстват за смяна в прокуратурата. Гневът е бездънен, трупан е с години, и не може да се потиска със боязън и мощ. Мафиотизацията на ръководството накара свободолюбиви българи от всички възрасти, без значение от политическите си пристрастия, да повдигнат претенции за правда и възвръщане на съществени цивилен свободи, методично погазвани в последните години. Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с необятно затворени очи. Съюзът има потребност от демократична България, България на закона, на правилата и разпоредбите ", сподели в публично изказване в събота президентът Румен Радев. 

В отговор на тези обвинявания в ефира на Българска национална телевизия тази сутрин зам.-главният прокурор Даниела Машева съобщи, че са неприемливи твърденията, че една огромна част от прокуратурата съставлява мафия и че прокуратурата работи селективно към лицата, които носят наказателна отговорност.

" Определено напън сега съществува. Това са неприемливи изказвания и опит за конфигуриране на обществото против прокуратурата. Това накърнява независимостта на правосъдната власт. Прокуратурата не заема страна, тя е неутрална и реализира своите функционалности, само че се вършат опити да бъде въвлечена в заемане на избрана страна, само че това няма да се случи ", сподели още Даниела Машева. 

" Към сегашния миг няма никакво съображение да бъде желана оставката на основния прокурор Иван Гешев ", настоя тя. 

По думите на Машева, прокуратурата не репресира президентската институция. " Прокуратурата води досъдебни производства и следствия по отношение на закононарушения, осъществени от лица. Въпросът, че тези лица са чиновници в президентската институция, по никакъв метод не би следвало да се третира, че те се употребяват с имунитет, единствено поради това, че те са чиновници в тази институция ", добави тя.

Машева коментира задържането на Илиян Милушев и Пламен Узунов. " Задържането им е по преценка на наблюдаващите прокурори, и тъй като е осъществено претършуване и изземване на доказателства, които са се намирали в постройката на Президентството. Тази постройка не се употребява с никакъв имунитет. Действията по претърсването и изземването е осъществено с предварителна глоба и позволение на българския съд. Българският съд е счел, че това е законосъобразно и по формираните досъдебни произвеждане има задоволително доказателствен материал, с цел да се извърши това наказателно-процесуално деяние ", безапелационна бе Машева.

Според нея прокуратурата не работи изборно и има безусловно идентичен метод във връзка с всички лица, които са направили закононарушение.

" Главният прокурор не е безотговорен. Той се регистрира годишно с отчет за активността на прокуратурата, както пред Висшия правосъден съвет, по този начин и пред Народното събрание. Такъв отчет напълно неотдавна беше признат от Народното събрание. По всяко време, по искане и на народните представители, а и по своя самодейност, може да даде информация за активността на прокуратурата ", уточни още Даниела Машева.

В поддръжка на Гешев застана и представляващия Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев. " И Конституцията, и Законът за правосъдната власт вменяват в обвързване на Висш съдебен съвет да отстоява независимостта на правосъдната власт. Съветът е длъжен да реагира. Оставката е личностен акт и в случай че лицето, на което се желае оставката, реши да я подаде - единствено тогава тя ще се случи, в случай че не - няма оставка ", изясни в ефира на БНР Магдалинчев и уточни, че търсят разговор с президента, с цел да възстановят връзката сред управляващите.

Той разяснява, че улицата има право да стачкува, само че президентът е институция, олицетворяваща единството на нацията, и би трябвало да продължава да приказва с другите институции с " понятен звук ":

По думите на Магдалинчев, в Конституцията - член 129, алинея 3, т. 5 има планувани условия за предварително преустановяване на мандата на някой от тримата огромни в правосъдната власт. Но това е процедура, която е доста друга от оставката. Той изясни, че тази процедура се развива пред Висш съдебен съвет, само че президентът има още веднъж присъединяване в нея - той издава указа, според взетото решение от Съвета.

Междувременно, от Асоциацията на прокурорите в България остро подлагаха на критика опитите прокуратурата да бъде намесена в политическите кавги. 

" Съгласно Конституцията и българското законодателство Прокуратурата е неделима част от правосъдната власт. Именно това място е гаранция против опитите за намаляване на българската прокуратура, против стремежите да й бъде оказвано нерегламентирано въздействие и напън, против желанията на разнообразни политически и олигархични кръгове за слагането на Прокуратурата под надзор. Функцията за покачване на обвинявания на лицата, направили закононарушения, е от изключителната подготвеност на Прокуратурата. Само и само наблюдаващите съответните каузи прокурори, въз основата на събраните доказателства, на закона и на своето вътрешно разбиране, вземат решение кой да бъде притеглен към наказателна отговорност. Никоя друга институция, държавен орган, политически индивид или лице, няма право и не следва да се намесва в тази суверенна прокурорска активност! По същия метод, никой не следва да се намесва и в работата на самостоятелния  български съд, който е единственият орган, който да взема решения по отношение на виновността на привлечените към наказателна отговорност лица ", се споделя в декларацията на прокурорите. 

" Прокурорите не са мутри! Прокурорите са тези, които дружно с останалите правоохранителни органи, стоят на пътя на мафията и мутрите и се борят за отбрана правата и ползите на всички български жители. Прокурорите са на първо място хора, които милеят за нашата татковина България и поставят всекидневни старания за отбрана на законността и справедливостта. Осъждаме всички опити да бъде деградиран и опетнен техният труд! Прокуратурата постоянно прецизно и кардинално ще извършва своите конституционни и законови отговорности и отговорности и в никакъв случай няма да бъде сложена на колене пред политически, олигархични, стопански или престъпни кръгове ", написа още в декларацията на  Асоциацията на прокурорите в България. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР