Прокуратурата и Национална следствена служба дават специален брифинг пред медиите

...
Прокуратурата и Национална следствена служба дават специален брифинг пред медиите
Коментари Харесай

Случаят „Nexo“: Четирима души са с обвинения, част от свидетелите се страхуват за сигурността си

Прокуратурата и Национална следствена работа дават специфичен брифинг пред медиите с детайлности за спецакцията, следствието и арестите към невиждания случай с криптобанката " Nexo ".

До момента има привлечени четирима обвинени, претърсени са редица обекти, конфискувани са доказателства , текат и сега разпити на очевидци, като част от тях се тормозят за своята сигурност и ще им бъде обезпечена отбрана. 



" Този случай е неповторим в международен мащаб и онагледява новите типове провокации , пред които е изправена системата на сигурността ", съобщи първоначално основният прокурор Иван Гешев.

Той дефинира особено извършената акция като образец за положително съдействие с европейските и евроалантическите сътрудници.
 Иван Гешев БГНЕС
Към сегашния миг следствието по делото е предоставено на доста огромен екип от следователи от Национална следствена служба, прокурори Градска прокуратура и сътрудници от Дирекция Финансова сигурност в ДАНС , това съобщи шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

" По делото през вчерашния ден бяха с авансово позволение на съда претърсени 15 обекта - офиси и жилищни домове. По необходимост влязохме в още два обекта. Разпитани са над 20 очевидци, някои от които анонимни. Разпити се организират и сега, в кабинета на следователите. Някои от очевидците показаха опасения за своята сигурност и те ще бъдат включени в програмата за отбрана на очевидци. Надявам се събраните доказателства да оказват помощ за изясняване на цялостната картина и обективната истина ", уточни Сарафов. 

По случая са конфискувани голям брой магнитни носители на информация, компютри , пари и крипто активи

Като обвинени по делото са привлечени четирима души . " Няма да им кажа имената, само че може би някои от тях вие ги знаете. Повдигнато им е обвиняване за това, че от началото на 2018 година до 12 януари 2023 година на териториите на България, Англия, Ирландия, Швейцария и Кайманови острови са взели участие, а един от тях е и управлявал проведена незаконна група с користна цел да прави закононарушения - пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване рамките на нашата страна ", уточни Сарафов. 
 Борислав Сарафов БГНЕС
Очаквайте още детайлности!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР