Прокуратурата и Европейската еврейска асоциация съвместно организират Международна конференция на

...
Прокуратурата и Европейската еврейска асоциация съвместно организират Международна конференция на
Коментари Харесай

Манфред Вебер с високо признание към Иван Гешев на конференцията STOP HATE SPEECH

Прокуратурата и Европейската еврейска асоциация взаимно провеждат Международна конференция на тематика STOP HATE SPEECH. Kонференция беше открита от основния прокурор Иван Гешев, a с одобрение към участниците се обърнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на правораздаването Крум Зарков, равин Менахем Марголин, ръководител на Европейската еврейска асоциация, представители на изпълнителната и на правосъдната власт.

Със специфични видеообръщения към участниците в конференцията се обърнаха и трима европейски депутати – водачът на най-голямата група в Европейския парламент Манфред Вебер, съпредседателят на Европейските либерали Илхан Кючюк и ръководителят на Правната комисия на Екологичен потенциал Андриан Васкес Лазара.

Вебер се обърна поименно към Гешев като хазаин на форума, като по този метод изрази поддръжката, с която основният прокурор се употребява в една от водещите институции на Европейския съюз, а точно - Европейският парламент. Председателят на ЕНП в Екологичен потенциал се обърна поименно още и към вицепрезидента Йотова и министър Зарков.

„ Уважаеми вицепрезидент Йотова, Уважаеми Главен прокурор Гешев, Уважаеми министър на правораздаването Крум Зарков, Уважаеми участници в конференцията, Уважаеми дами и господа, за мен е чест да вземам участие в днешната конференция по отношение на езика на омразата дружно с такива експерти в съответните им области. Точно от това се нуждаем, с цел да създадем по-добра среда за бъдещите генерации. Позволете ми да стартира като благодаря на уредниците на тази конференция, защото въпросът за битката с речта на омразата набира скорост и би трябвало да докара до действителни дейности от всички заинтригувани страни “, стартира приветствието си Манфред Вебер в особено видеообръщение към участниците в Международната конференция STOP HATE SPEECH („ Да спрем езика на омразата “). 

„ Речта на омразата не визира една или друга страна членка на Европейски Съюз поотделно. Речта на омразата е опасност за вярното действие на нашето демократично общество и подкопава нашите полезности като почитание и взаимност. Поради тази причина би трябвало да се направи повече на европейско равнище “, безапелационен бе Вебер.

„ Преди към две години Европейски Съюз стартира нова самодейност за разширение на листата на закононарушенията на Европейски Съюз, с цел да включи всички форми на закононарушения от ненавист и тирада на омразата – без значение дали са учредени на половост, пол, раса и вяра. Комисията дефинира тези закононарушения като „ изключително тежки “ заради негативното им влияние върху обособени лица или цели публични групи. Особено значимо е да се подчертае трансграничният темперамент на речта на омразата онлайн. Поради тази причина Комисията дефинира общ европейски метод за битка с тази опасност по по-ефективен метод, вместо обособените народи да го вършат сами. Важно е да споменем, че тази самодейност е единствено част от по-широк набор от дейности на равнище Европейски Съюз. В Екологичен потенциал въпросът за речта на омразата беше обиден и в редица резолюции и диспути.Например през 2017 година Екологичен потенциал одобри резолюция по отношение на битката с антисемитизма. Екологичен потенциал също приканва за основаване на специфични звена за битка с омразата в полицейските сили, там, където такива не съществуват “, уточни още Вебер.

„ През 2019 година ние – Групата на ЕНП – по време на европейските избори призовахме за европейски проект за битка с антисемитизма. Чрез европейския комисар – зам.-председател на Европейска комисия Маргаритис Схинас, и посредством приемането на Европейска тактика за битка с антисемитизма ЕНП извършва обещанието си. Последната резолюция на Екологичен потенциал, призната през май 2022 година  посочи, че закононарушенията от ненавист на религиозна основа остават незадоволително докладвани и непреследвани “, акцентира ръководителят на ЕНП.

Той означи, че с изключение на правоприлагащите органи е значимо обществото като цяло да взе участие в битката с езика на омразата. Вебер посочи още какъв брой е значимо децата да се образоват в приемливост към другите расови, обществени и религиозни групи.

„ Трябва да насърчаваме взаимното почитание и схващане в нашите общества “, прикани политикът.

„ Борбата с насилието включва и приемането на по-строги закони “, изрази убеденост той.

В умозаключение Вебер увери, че „ на европейско равнище са подхванати и не престават да се подхващат доста стъпки за битка с езика на омразата и за ограничение на въздействието му върху нашите общества “.

„ В последна сметка от всички нас зависи да реализираме позитивния резултат, който търсим “, приключи обръщението си Вебер.

Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара също насочи поздравления към българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация за провеждането на високия интернационален конгрес в София.

„ Европа значи мир, човешки права и изцяло обединяване за реализиране на по-добър свят за всички. Омразата е тъкмо противоположното. Трябва да се надигнем дружно против този ужасяващ обществен камшик и да се борим за мощни правни решения “, сподели в обръщението си към участниците в събитието Лазара.

Българският евродепутат и съпредседател на Европейските либерали Илхан Кючук оцени високо заявената подготвеност на българската прокуратура да се опълчи и противодейства интензивно на разпространяването на антисемитски настройки и тирада на омразата и акцентира, че предотвратяването и битката с езика и закононарушенията от ненавист, учредени на етническа и религиозна непоносимост, са витално значими за демократичните общества.

Международната конференция се организира при извънредно огромен интерес. Над 150 участници и посетители участваха на формалното разкриване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР