Прокуратурата е уведомена от дирекция Международно оперативно сътрудничество в МВР,

...
Прокуратурата е уведомена от дирекция Международно оперативно сътрудничество в МВР,
Коментари Харесай

Прокуратурата с позиция за отказа на Испания да предаде Тони Парфюма

" Прокуратурата е известена от дирекция " Международно оперативно съдействие " в Министерство на вътрешните работи, че въз основа на въведен за лицето сигнал в Шенгенската осведомителна система, Т. Иванов е арестуван в 09:05 часа на 25 март 2023 година при полицейска инспекция в Марбея, Испания. В незабавен порядък Софийска градска прокуратура е изпратила Европейска заповед за арест с превод на испански език на правосъдните управляващи в Кралство Испания ", се показва в позицията на прокуратурата.

От обвинението подчертават, че още през 2021 година е било сезирано Министерството на правораздаването, че са нужни законови промени по отношение на решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) по дело С-648/2020г. от 10.03.2021 година

" В него е посочено, че България не е планувала ефикасна правосъдна отбрана и правосъден надзор преди предаването на търсено с ЕЗА лице за задачите на наказателно гонене. Решението на Съда в Люксембург е по преюдициално питане на английски съд по отношение на ЕЗА, издадена по друго дело от прокуратурата в Свищов. Към сегашния миг българският законодател не е привел законодателството в синхрон с решението на Съд на Европейския съюз ", разясняват от прокуратурата и прибавят:

" Съгласно Конституцията на Република България прокуратурата няма право на законодателна самодейност и бездействието на Народното събрание по контролиране на настоящото законодателство и привеждането му в сходство с европейското право не би могло да бъде вменено като нейна отговорност. Опитите това да бъде направено демонстрират непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти ".

От обвиняването са безапелационни, че манипулации и внушения в обществото, непочиващи на обстоятелствата по съответното досъдебно произвеждане на СГП и на настоящото законодателство, задълбочават недоверието към институциите и страната и разрушават престижа им.

" При осъществяване на конституционноустановените си пълномощия Прокуратурата на Република България се управлява от наредбите на националното, европейското и интернационалното право и отстоява демократични полезности и правила, свързани с върховенството на закона. Съдът на Европейския съюз дефинира независимостта на правосъдната власт като условие и поръчител за господство на закона във всяка правова страна. Затова органите на правосъдната власт, в частност прокуратурата, би трябвало да са предпазени от външна интервенция и злонамерени офанзиви, които целят нейното дискредитиране ", акцентират от прокуратурата.

В началото на април основният прокурор Иван Гешев заяви за организирана незаконна група за търговия с въздействие за дискредитиране и премахване на висши магистрати и полицейски чиновници, в която участник е и Тони Иванов-Парфюма, който се укрил в Испания, само че е бил хванат от локалните управляващи. 

Въпреки това съдът в Мадрид отхвърля да съобщи Иванов на българските управляващи, поради " невъзможността за навременен правосъден надзор у нас върху издадените от прокурор европейски заповеди за арест ", означиха от Антикорупционния фонд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР