Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за

...
Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за
Коментари Харесай

Прокуратурата извади СРС-та срещу президента

Прокуратурата е открила данни за висока степен на възможност за съпричастност към незаконна активност на президента. Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Тук можете да видите СЪОБЩЕНИЕТО.
Прокуратурата популяризира аудио файлове (които можете да чуете на уеб страницата на Прокуратурата.) по следствие на назначението на Десислава Радева във Военновъздушни сили. Президентшата беше ПР на институцията.
През 2016г. изборът на Радев за президент бе съпроводен таман от тези съмнения. Те обаче останаха без развиване, макар че се напомнят от време на време във времето оттогава.
Ето какво разгласява Прокуратурата:
" Предвид апела на президента към основния прокурор на Република България да изясни претекстовете си за отправеното запитване към Конституционния съд за наложително пояснение на член 103 от Конституцията, високия публичен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

В хода на формирано и водено от Специализираната прокуратура наказателно произвеждане, наблюдаващите прокурори на 22 януари 2020 година са направили повсеместен разбор на доказателствената цялост, в това число и на приобщени по делото материални доказателствени средства (събрани посредством потреблението на специфични разследващи средства експлоатирани от ДАНС, по отношение на командира на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков). При по този начин осъществения разбор са установени данни и доказателства „ за висока степен на възможност за съпричастност към незаконна активност, предмет на следствие, на разположение, заемащо висша държавна служба – президент на Република  България, като откритите възможни незаконни дейности не са свързани директно с осъществяване на службата му “.

Анализът на извършените телефонни диалози разкрива, че същите са във връзка евентуално осъществявана инспекция от КПКОНПИ във връзка с госпожа Д.Р. (Десислава Радева). Наблюдаващите прокурори смятат, че може да се одобри във висока степен на меродавност догатката, че цялостното осъществяване на тази инспекция на КПКОНПИ е била осуетена заради укриване на документи.

С разпореждане от 23 януари 2020 година наказателното произвеждане е спряно, защото според Конституцията на Република България държавният глава се употребява с имунитет, изразяващ се в неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, със изключение на държавна измяна и нарушаване на Конституцията (чл. 103, алинея 1 от КРБ) и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене (чл. 103, алинея 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото вярно процесуално решение при липса на трайна процедура на Конституционен съд и Върховен касационен съд, като всяко друго такова може да бъде подхванато, респективно осъществено в нарушаване на възбраната за наказателно гонене против президента.

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува разпореждане за прекъсване на наказателно произвеждане от 23 януари 2020 година, от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената повода за прекъсване на наказателно произвеждане, ведно с част от ВДС (аудио-файлове). Постановлението можете да видите ТУК.

Предоставената информация се популяризира след позволение на наблюдаващите прокурори по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс.

Прокуратурата на Република България заявява, че всички сложени на вниманието на обществеността въпроси, са в детайли изяснени в отправеното от основния прокурор на Република България искане за наложително пояснение на чл.103 от Конституцията и по този начин оповестените материали от досъдебното произвеждане. "
Actualno.com напомня, че частният случай с Десислава Радева насочва към два по-големи казуса.
Първият е в това, че президентът Радев върна кандидатурата на основния прокурор Иван Гешев към Висш съдебен съвет, което още тогава сътвори съмнения за иден ответен удар, макар уверенията на основния прокурор, че това е по-скоро в границите на процедурните правила, които той приема и към които няма реваншистка настройка. 
Вторият и по-дълбок проблем води към по-широк конфликт на геополитическите въздействия у нас и съмненията за намесата на Русия в акцията на президента Румен Радев. Той се интензифицира откакто България изгони обвинените в шпионаж съветски дипломати, за които може да прочетете ТУК.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР