Прокуратурата е прекратила образуваното досъдебно производство за евентуални нарушения около

...
Прокуратурата е прекратила образуваното досъдебно производство за евентуални нарушения около
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати разследване срещу бившия здравен министър Стойчо Кацаров

Прокуратурата е прекратила формираното досъдебно произвеждане за възможни нарушавания към пазаруването на бързи антигенни проби за COVID-19 за възпитаници, когато здравен министър беше Стойчо Кацаров. Той оглавяваше здравното министерство през 2021 година в двете служебни държавни управления с министър председател Стефан Янев.

В претекстовете на Софийската градска прокуратура за преустановяване на производството, което стартира през януари 2022 година, към месец след слизането на Кацаров от властовия пост, написа, че процедурите за пазаруване на бързи проби за възпитаници са извършени законосъобразно, без открити нарушавания от Министерството на здравеопазването.

 Прокуратурата ще проверява закононарушение по работа за ученическите проби за COVID-19 Прокуратурата ще проверява закононарушение по работа за ученическите проби за COVID-19

Уточнява се също по този начин, че смяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден веселба, осъществена по разпореждане на Кацаров, е направена законосъобразно.

" Министърът на опазването на здравето е в правото си да контракти условия, които в най-голяма степен пази ползите на възложителя (здравното министерство). Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в период доставки е имало дисциплиниращ резултат по отношение на изпълнителите, а също по този начин е осъществен позитивен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за централния бюджет, посредством осъществяване на доходи от платени неустойки, с които са понижени общите разноски за закупуване на бързи антигенни проби за разкриване на SARS-CoV-2 за проучване на възпитаници ", показват от прокуратурата.

Според Кацаров оклеветяването му не е по простъпка, а е " добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от наранени от дейностите ми политици, за това, че като министър разкрих огромна корупция в здравното министерство и в няколко огромни държавни лечебни заведения, както и демонстрирах нескрито цялата неплатежоспособност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последствия на която беше изключителната смъртност от COVI-19 ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР