Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения от 125 000 лева

...
Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения от 125 000 лева
Коментари Харесай

Бившият шеф на НАП Мария Мургина осъди прокуратурата за 125 000 лв.

Прокуратурата е наказана да заплати компенсации от 125 000 лв. на някогашната шефка на Националната организация за приходите (НАП) Мария Мургина.
Това излиза наяве от решение на Софийския апелативен съд (САС), с което той усилва с 95 000 лв. компенсацията, присъдено на първа инстанция от градския съд, написа.

Преди две години Мургина заведе иск за 200 000 лв. против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) поради воденото против нея дело за закононарушения по работа, насила и документно закононарушения, което продължи 7 години и най-после беше изцяло оправдана. В жалбата си тя претендираше, че противозаконните обвинявания са ѝ предизвикали трайни здравословни проблеми, стрес, боязън от наказание, оскърбление, уронване на престижа ѝ и неспособност да работи дълго по специалността си.

Делото против нея завърши дефинитивно през 2016 година , само че през 2011 година градският съд я беше осъдил на 4 години затвор, откакто я призна за отговорна по едното обвиняване в закононарушение по работа и за насила. Прокуратурата още тогава се отхвърли от останалите обвинявания. Последваха обаче още 6 години, в които апелативният съд я оправдаваше изцяло на втора инстанция, а Върховният касационен съд (ВКС) отменяше присъдата, с която Мургина беше оправдана за насила и връщаше делото за ново разглеждане, написа " Лекс ".

Обвинението за насила беше за това, че Мургина е принуждавала някогашната шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противоположен случай ще я уволни дисциплинарно. По време на правосъдните съвещания стана ясно, че съгласно прокуратурата причина за натиска били проверки на компании на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърдеше, че натискът върху нея и обтегнатите връзки със заместника ѝ в НАП-Силистра били таман поради проверки на компании на Сефер.

Два състава на Върховен касационен съд намираха за несъмнено, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска и заявяваха, че неразбираемо за какво апелативният съд не е отчел това, нито пък е бил безапелационен в претекстовете си за отхвърлянето на показанията на Цолчовска.

При третото разглеждане на делото САС още веднъж оправда някогашната шефка на Национална агенция за приходите , като одобри за явно, че обвиняването е единствено декларативно, само че не съдържало нищо за дейности на Мургина. Накрая Върховен касационен съд реши, че доказателствата са очевидно спорни и не предпоставят сигурен извод, че след срещата сред двете Мургина персонално е заплашвала по телефона Цолчовска с уволняване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР