Прокуратурата е образувала 252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани

...
Прокуратурата е образувала 252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани
Коментари Харесай

Прокуратурата образува 252 преписки и 57 досъдебни производства заради изборите |

Прокуратурата е образувала 252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушавания на политическите права на жителите, от началото на предизборната акция до 09:00 часа през днешния ден , оповестиха от държавното обвиняване.

Дванайсет преписки и две досъдебни производства съдържат данни за нарушавания, засягащи вота за президент и вицепрезидент, а 240 преписки и 55 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно заседание, прецизират от прокуратурата.

По предложение на Софийска градска прокуратура ръководителят на държавното обвиняване Иван Гешев е внесъл претенции до ЦИК за предоставяне на позволение за привличане към наказателна отговорност на един претендент за президент и на двама претенденти за депутати. На двама към този момент са повдигнати обвинявания за осъществени закононарушения.

В известието липсват имена, само че преди време Гешев изиска имунитета на претендента за президент Боян Расате поради нападението на офис на ЛГБТИ в столицата. Повдигнати му са обвинявания за безчинство и нанасяне на лека телесна щета. Расате бе пуснат под гаранция от 1000 лева

Вчера СГП настоя Гешев да изиска имунитета на кандидат-депутата от " Патриотичния фронт " в Сливен Валентин Велев и той да бъде измамен под отговорност за нелегално държане и развъждане на канабис. Велев разгласи, че самичък е желал заличаването му от кандидат-депутатските описи и от редиците на партията.

Според наблюдаващия прокурор събраният доказателствен материал сочи освен съществуване на обосновано съмнение за осъществени от Велев закононарушения, само че и за действителна заплаха да се укрие и да извърши друго закононарушение, в случай че не бъде арестуван.

Вторият кандидат за 47-ото Народно събрание от листата на НФСБ, която е част от " Патриотичния фронт ", Величко Георгиев бе оголен, че взе участие в скица за издаване на документи за имунизиране. Фалшивите документи се издавали единствено за два дни. В схемата са старша сестра в столичната 12-та поликлиника и персонална лекарка.  

Според СГП Георгиев е действал в качеството на помощник като съзнателно е улеснил осъществяването на закононарушението.

Повечето от досъдебните производства за изключителните парламентарни избори са формирани за предложение на имотна полза за склоняване да се упражни изборното право в интерес на избран претендент, политическа партия или коалиция (престъпления по чл.167 от НК), се споделя в известието на прокуратурата.

Преписките са стартирани по сигнали на жители, ДАНС и от органите на Министерство на вътрешните работи.

За изясняване на фактическата конюнктура, съдържаща се в сигналите, както и за събирането на задоволително данни за сбъднат състав на закононарушение от общ темперамент, наблюдаващите прокурори са упълномощили на органите на Министерство на вътрешните работи осъществяването на инспекции, допълват от прокуратурата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР