Прокуратурата е назначила още 5 експертизи и е разпитала 15

...
Прокуратурата е назначила още 5 експертизи и е разпитала 15
Коментари Харесай

Прокуратурата с нови подробности за тежката катастрофа край Своге

Прокуратурата е назначила още 5 експертизи и е разпитала 15 души по отношение на тежката злополука край Своге. Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

На 04 септември 2018 година Пресцентърът на Прокуратурата на Република България показа информация за осъществените до този миг дейности по следствието на тежкото произшествие на пътя Своге – София.

Разследването е предоставено от основния прокурор на Националната следствена работа, под управлението на екип от прокурори от Софийска окръжна прокуратура. За времето от 05 септември 2018 година до в този момент, по делото е осъществено следното:

Нови огледи, при които са конфискувани материални доказателства, имащи значение за следствието и в частност за назначението и правенето на съответни експертизи:
- Два спомагателни огледа на местопроизшествието, като са конфискувани сравнителни мостри от поставената еластична ограда (мантинела);
- Повторен оглед на рейса - по отношение на правене заключението на назначената експертиза за определяне на техническото му състояние;
- Три огледа на материални доказателства - спомагателни огледи на двата леки автомобила, взели участие в произшествието, както и подробен оглед на конфискуваните елементи от еластичната ограда (мантинела).

Разпити на очевидци:
В качеството на очевидци са разпитани още 15 лица, измежду които чиновници на сдруженията, взели участие в строителството на пътния сектор, в това число и изпълнителния шеф и ръководителя на Надзорния съвет на „ Трейс Груп Холд “ АД и ръководителя на лаборатория „ Пътно строителство – Трейс “. Разпитани са също чиновници на АПИ, имащи отношение към осъществяването на плана и шефа на ОПУ. Показания са дали петима потърпевши от произшествието и трима очевидци, оказали помощ на потърпевши лица.

Експертизи:

Назначени са 5 броя експертизи:

- Техническа експертиза, предоставена на профилирана лаборатория - на конфискуваните сравнителните мостри от асфалтова настилка за определяне дали асфалтовата примес от конфискуваните проби (изрезки) дава отговор на одобрената рецепта за правенето ѝ и на БДС за тежко и доста тежко придвижване. Експертизата ще даде отговор и на въпроса, дали едрозърнестия минерален материал, вложен в асфалтовата примес, по резистентност на ускорено гланциране дава отговор на настоящия стандарт;
- Техническа експертиза на конфискуваните елементи (сравнителни образци) от поставената в региона защитна еластична ограда (мантинела) - на това, дали тя подхожда на откритите стандарти като материал, дебелина, закрепване и други индикатори. Изследването е предоставено на Института по металознание към Българска академия на науките.
- Физико-химическа експертиза за установяване на химичния и морфологичния състав на конфискувани сравнителни мостри от багра от мантинелата на мястото на произшествието. Възложена е на НИК – Министерство на вътрешните работи.
- Съдебно-оценителна експертиза на МПС, участници в ПТП, предоставена на движимости лица авто- специалисти.
- Строително-техническа експертиза (пътно строителство), която следва да даде умозаключение по отношение на спазването на механически правила и правила при правенето на плана и при осъществяването на обекта (пътя) в сектора на ПТП. Заключението ще бъде направено от специалист, притежаващ компетентност в региона на пътното строителство.
Приобщени писмени документи:

Изискани и приобщени са редица нови документи, относими към предмета на следствието от: АПИ, „ Трейс груп Холд “ АД, Български институт по стандартизация, лечебни заведения (по мотив извършено лекуване на потърпевшите от произшествието), „ Мотт Мак Доналд България “ ООД (във връзка с делегирани от възложителя по контракта права и отговорности и уточняване обсега на консултантските услуги).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР