Прокуратурата даде брифинг за това как върви разследването в Булгаргаз,

...
Прокуратурата даде брифинг за това как върви разследването в Булгаргаз,
Коментари Харесай

Прокуратурата отговори на К. Петков: Има две борси - държавна и частна, Булгаргаз продава и на двете

Прокуратурата даде брифинг за това по какъв начин върви следствието в " Булгаргаз ", провокирано от новината, че газовото сдружение е продало 60 000 мегават час газ в Румъния.

На въпросите на медиите дава отговор зам.-градският прокурор Чавдар Пастованов.

" Съгласно настоящото в България законодателство обвиняване се повдига след събиране на задоволително доказателства. Представители на изпълнителната власт нямат право да оказват въздействие и да се намесват във образуването на оценката на наблюдаващия прокурор по делото ", изясни той във връзка мненията през вчерашния ден на премиера Кирил Петков. Той зададе през вчерашния ден 9 въпроса на държавното обвиняване, в това число за какво някогашният началник на Булгаргаз Николай Павлов е викан в прокуратурата единствено като очевидец.

По думите му във връзка с работата на проверяващите органи не може да се оказва въздействие от техните настоящи ръководители.

" Информация по следствието може да бъде предоставена единствено след единодушието на наблюдаващия прокурор ", разяснява още Пастованов.

Наблюдаващият прокурор по делото за " Булгаргаз " разгласи, че делото е формирано в края на януари и е почнало с разпит на очевидци. " Трябва да се има поради, че предходната седмица по наше искане успяхме да получим част от материалите по досъдебното произвеждане. Голяма част от материалите обаче към момента не са ни предоставени, заради което правим разпити на очевидци, както и указваме на чиновниците на Министерство на вътрешните работи събирането на материали по досъдебното произвеждане ", разяснява магистратът.

" Двете тържища, на които се е продавала естествена газ, са лицензирани от КЕВР. Служителите на " Булгаргаз " нямат отговорности да вземат участие единствено на една от двете тържища. Преди да бъде подписана договорката, купувачът превежда 100% предплатено сумата по сметка на борсата. След подписване на договорката е невероятно отричане. При държавната борса няма такива гаранции. Хората, сключили покупко-продажбите на " Булгаргаз " са лицензирани и имат право да подписват такива покупко-продажби ", изясни наблюдаващият прокурор.

" Преди сключването на договорката никой не знае кой е покупател и кой продавач. След края на договорката само двете страни схващат кой кой е. Трябва да се означи, че на тези две тържища се продават единствено остатъци от газ ", сподели още той. По думите му упълномощените чиновници могат да продават единствено на по-висока цена от тази, на която " Булгаргаз " го е придобила.

По думите му покупко-продажбите са действителни.

Според него все още е открито, че са продавани единствено остатъци от газ, като такива продажби има през цялата 2021 година.

" Общо взето не знаем защо е формирано досъдебното произвеждане във връзка с КЕВР. Най-вероятно е за ценообразуването на цената на газа. В момента разпитваме очевидци и пожелаваме документи. До момента сме разпитали четирима членове на " Булгаргаз ". Ще би трябвало да се разпитат и длъжностни лица от " Булгаргаз " от настоящето управление за последните покупко-продажби в първите дни на януари ", изясни наблюдаващият прокурор. По думите му с разпита на един и същи очевидец е почнало досъдебното произвеждане.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР