Прокуратурата чака някой друг да ѝ свърши работата. Предишното управление

...
Прокуратурата чака някой друг да ѝ свърши работата. Предишното управление
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Прокуратурата чака някой друг да ѝ свърши работата

Прокуратурата чака някой различен да ѝ свърши работата. Предишното ръководство е употребило страната за персонални и партийни ползи. Министерство на вътрешните работи няма да бъде повече партийна бухалка. Стягаме оградата. Това сподели пред Фрог нюз шефът на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков.

Попитан дали ще оповести листата с имена на хора от предходното държавно управление, които имат недекларирани сметки в чужбина, Рашков съобщи:

" Казах нещо друго. А то е, че може това да се случи. Не е имало спогодба това да е на 7-и, 8-и, или 9-ти юли. Искам да изчакам прокуратурата, тъй като от там разгласиха изказване, че ще разгласят този лист. Ако го създадат, ще бъде безсмислено аз да взимам отношение и то в случай, че държавното обвиняване е подхванало дейности да ревизира въпросната информация. Редно е прокуратурата да се оправи с казуса, а не някой различен. Трябва те да си свършат работата. Или по-скоро да си я довършат, тъй като са я почнали още преди две години. Обществено дразнещо е да правят някакви дейности при измислена строга секретност за нещо, което би трябвало да е обществено. И да се знае първо – кои са тези лица, второ - имат ли декларирани или недекларирани парцели зад граница, и трето-ако не са ги заявили, за какво не са го създали. Не на последно място стои въпросът какво следва, в случай че не са го създали. Обществото чака отговор на тези въпроси. При състояние, че материалите се намират в прокуратурата, разумно е от тази институция да получим всички отговори. За страдание прокуратурата у нас чака някой различен да й свърши работата в доста връзки. "

Помолен да даде образец, Рашков показа:

" Държавното обвиняване чака Министерство на вътрешните работи да му свърши работа, ДАНС да му свърши работа, Национална агенция за приходите да извърши инспекция. И най-после, когато прокуратурата би трябвало сама да свърши нещо, отсрочва до безконечност във времето и основава усещане за някаква преднамереност, за някаква скрита цел, която не обслужва публичните ползи. "

По отношение на това, чии ползи пази прокуратурата, в случай че не на обществото, шефът на Министерство на вътрешните работи отговори:

" Някакви други, скрити ползи. По този метод, с регистрирането на сходен материал от прокуратурата, може да се влияе на проверяваните лица по една или друга причина. Ако в действителност са имали недекларирани парцели, в случай че става дума за магистрати да речем, те може да бъдат притискани. Ето такова чувство се основава в обществото. Иначе, в случай че имаше навреме решение на този въпрос, трябваше да се каже: " Лицето " Х " има недеклариран парцел ". Нали виждате какъв звук се подвигна за парцелите ми. Но моите заявления са обществени и от 25 години тези парцели съм ги вписвал неведнъж. В момента, в който смениш длъжността си и по закон би трябвало да декларираш имущество, правиш встъпителна декларация, наложително още веднъж даваш информация за имуществото си. Имам едно жилище от преди 30 години, само че го заявявам пет пъти. "

Попитан дали някой от фигуриращите в листата хора е трансформирал по чудноват метод своето държание, Рашков сподели:

  " Сещам се за един магистрат, който считам, че в огромна степен си промени държанието като магистрат. Нека да кажат тези, които извършат инспекцията, дали този човек има или няма недекларирано имущество зад граница. Ако отговорът им е позитивен, аз незабавно ще свържа този факт с промененото му държание. Познавам този човек от много време. "

По отношение на това в какво се следи смяната, министърът добави:

" Като да пази много противоречиви позиции. Нека по този начин да се изразя. Което за мен е знак, че той е тъкмо от тези, които нямат избор в държанието си. То към този момент се диктува от волята на други. "

За това дали описът ще стане обществено притежание, Рашков отговори:

" Ако преглеждаме политическите ползи в дълбочина, то те биха могли да се появяват и прикрито. Т. е да допуснем, че някой има политически ползи, поради което работи по избран метод. Това деяние не е нужно постоянно да става обществено. Просто по прикрит метод се въздейства върху държанието на един или различен човек, с цел да показва несъмнено държание. Едно или друго държание ще обслужи едни или други политически ползи, в това число по съответни каузи. При тях също има политически ползи. Когато един политик се намеси в работата на правосъдната власт, той удовлетворява освен политически, а и групови, партийни и т. н. ползи. "

За това, че икономическа полиция е в ролята на политическа бухалка, министърът съобщи:

" Това не се отнася единствено за икономическа полиция. То се отнася и за ДАНС, и за прокуратурата, и за КПКОНПИ под управлението на Сотир Цацаров. Не е изключено това, което казвате да е истина. В случая приказваме за отпечатъка, който остави предходната власт и който ние осезаемо виждаме и усещаме. Тези органи са употребявани брутално от предходното ръководство на страната за персонални и партийни ползи – да се преследват хора, проспериращи в бизнеса. Да се завладява техният бизнес или да се въздейства върху политически неуместни лица, да се притискат дейни хора и общественици, тъй че да се заглуши техния глас. Всичко това се правеше, с цел да се ускорява въздействието на тези, които бяха на власт до 4-ти април. Това ние, за късото време на битие на служебното държавно управление, доста ясно виждаме. Има и друго - с бюджетните средства се е разполагало като с бащиния. По противозаконен метод са били отпуснати средства на близки до властта компании. Министърът на стопанската система Кирил Петков и министърът на Министерство на регионалното развитие Виолета Комитова оповестиха поразителен факт - 8, 6 милиарда лева от бюджета са " подарени " на компании, без някой да се е съобразил със закона за публични поръчки. И без да има гаранции, за това, че някой ще реализира строителството на пътната мрежа в страната и ще го приключи въобще. Няма гаранции също по този начин, че ще се върнат парите, в случай че планът по една или друга причина не се осъществя. Една компания се основава и се развива за избран интервал от време, само че въз основа на разнообразни фактори, тя може да прекрати своето битие. Тези над 8 милиарда лева е можело да се употребяват доста по-рационално за нуждаещите се хора. Тези пари, обаче, от държавния бюджет са отишли в частни ръце, без да се съблюдават законите, тъй че да се подсигурява ползите на страната и данъкоплатците. Влиянието на предходните ръководещи се усеща и по тази линия. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР