Прокуратурата беше позиционирана, така че придоби прекалено голям самостоятелност и

...
Прокуратурата беше позиционирана, така че придоби прекалено голям самостоятелност и
Коментари Харесай

Проф. Пенчо Пенев за прокурорския съвет: Прекалено е шестима в него да се избират от парламента

„ Прокуратурата беше позиционирана, тъй че закупи прекомерно огромен автономия и власт. Самият метод, по който се избира отвън професионалната квота е циничен. Избира го не какъв да е, а най-политизираният орган – Народното събрание. Това разрешава да прониква политическо въздействие в системата “.

Това сподели в „ 120 минути “ по бТВ професор Пенчо Пенев - някогашен парламентарен арбитър и първият министър на правораздаването след идването на демокрацията в България.

„ В правосъдната гилдия би трябвало да има превес на експертите – съдии, определени от съдии, само че не в тази съразмерност, която планът предлага, тъй като в прокуратурата навлиза повече политическият фактор, защото се планува съответствие 1:2:6. Шестима души ще бъдат посочените от Народното събрание. Освен основния прокурор, ще има двама прокурори и един следовател. Смисълът на отвън професионалната квота е да управлява, следи и да основава чувство, че обществото не е изолирано от активността на съвета. В случая това е прекомерно “, добави проф. Пенев.

Преди години професор Пенчо Пенев предлага в Конституцията да залегнат текстове, ограничаващи пълномощията на основния прокурор и да навлезе моделът „ прокуратурата към съда “. Предложенията обаче срещат отпор от прокуратурата и Върховния съд.

„ Моделът значи признание ролята на съда като главен притежател на правосъдната власт, а този модел не разрешава прокуратурата да има личен огромен уред, с който евентуално да упражнява нерегламентирано по-голямо въздействие, от това, което законът дава. „ Прокуратурата към съда “ значи, че йерархията се упражнява без прескачане на равнища, поредно и не може основният прокурор да командва по какъв начин да се взема решение делото на един първокачествен или вторичен прокурор “, изясни Пенев.

По думите му, в случай че основният прокурор бъде избиран по метода, залегнал в новите промени, той ще бъде по-зависим.

„ Това, което предлагам, е или Народното събрание да избира, само че различен да номинира, или – Народното събрание да избира най-вече четирима, само че други институции да избират останалите до 11, президентът, университетските среди, адвокатурата. Тогава ще е ясно кой стои зад кандидатурите. Най-важният въпрос за прокуратурата е по какъв начин да действа йерархията – тя би трябвало да бъде законово открита, йерархичната интервенция да става без прескачания на равнища, да бъде проследима, открита и да бъде упражнявана по метод, който да укрепва независимостта на наблюдаващия прокурор “, добави проф. Пенев.

По думите му неспазването на йерархията би трябвало да води до тежка дисциплинарна отговорност.

Вижте целия диалог във видеото.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР