Проклятието на числото 4 – ето какво символизира то в

...
Проклятието на числото 4 – ето какво символизира то в
Коментари Харесай

Проклятието на числото 4: ето защо японците го избягват

Проклятието на цифрата 4 – ето какво символизира то в Япония

Японците, сходно на китайците, са удивителни хора: те тясно свързват света към себе си с нумерологията, науката и числата. Жителите на Земята на изгряващото слънце имат вяра, че числата имат голямо въздействие върху живота на всеки човек. Дори произношението и изписването на един или различен знак може да промени ориста и събитията.

Японците са изключително деликатни с четните цифри, вярвайки, че те носят единствено неприятности и несгоди. Докато нечетните се почитат като божествени, давайки огромен шанс. Така, четворката на процедура е изчезнала от всекидневието на цялостен народ – те се опасяват от нея, като че ли заплашва живота им.

Характеристики на йероглифите, означаващи цифри и други думи

Подобни суеверни страхове на японците са свързани с обстоятелството, че на техния език йероглифът, означаващ цифрата четири, звучи тъкмо като думата “смърт ”, “гибел ” (произнася се “си ”, на латински – “ши ”).

Деветката е известна като по-малко злокобна, само че също украсена с негативно значение. Думата “девет ” на японски звучи като “болка ” или “мъка ”.

Къде в Япония няма да намерите нито една четворка?
Забранено ли е злощастното число четири в японското общество, с цел да не се предизвика злощастие? Изобщо, в случай че е належащо, се употребява, само че с огромно внимание. Има обаче забавни моменти, свързани с четворката в всекидневието на жителите на островната страна, в тяхното всекидневие и просвета. Не всички чужденци да вземем за пример знаят, че човек не може да откри четвъртия етаж в многоетажни здания – след третия незабавно следва петия. В медицинските заведения няма четвърта зала. Е, за феновете на чаените церемонии се продават специфични комплекти. Никой от тях обаче не е предопределен за четирима фенове на чая.

Ако японците видят на екрана на телефона, че ги търси клиент, в чийто телефонен номер се съдържа цифрата 4, те не дават отговор на позвъняването, с цел да избегнат злощастие или неволя.

Мистичното значение на двуцифрените цифри
Двуцифреното число 43 също не се хареса на японците. То се свързва със гибелта при новородените. Бъдещите майки се пробват да нямат нищо общо с това число, а родилните отделения нямат стая с номер 43. Всеки, който има нещо общо със спортни събития, в никакъв случай няма да се показа под злополучните номера 42 и 49. Според локалните суеверия, такива спортисти са изправени пред ориста да заемат последните места.

Има и други забавни цифри. Например 49 се произнася “сику ” – тъга, която носи болежка или гибел. 4256 звучи като синя планина и значи, че е пристигнало времето да си отидете от този свят. 33 – това е „ сандзан “, писмен знак, който се превежда като ужасяващ, мъчителен, печален. Е, 24 може напълно да депресира японците, защото се интерпретира като двойна гибел.

Вижте още: Подрязване на орхидеята и грижи за корените на растението

По време на сватбените церемонии младоженците обичайно подаряват сумата, която в банкнотите е показана единствено с нечетен брой. Подаръкът под формата на пари, които могат да бъдат разграничени на равни дялове, може да послужи като ябълката на раздора новото семейство и съпрузите да се скарат.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР