Проказата може да е ендемична в Централна Флорида, казва CDC. Какво трябва да знаете за болестта.

...
Проказата — известна още като болестта на Хансен — става
Коментари Харесай

Проказата — известна още като болестта на Хансен — става ендемична в югоизточните щати, сочат нарастващите доказателства от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Наскоро публикувано изследователско писмо от CDC казва, че Централна Флорида представлява 81% от случаите, съобщени във Флорида, и почти една пета от случаите, съобщени в САЩ  Според Националната програма за болестта на Хансен са регистрирани 159 нови случая съобщено в САЩ през 2020 г.

„Проказата е исторически необичайна в Съединените щати; пикът на заболеваемостта е около 1983 г., а драстично намаляване на годишния брой документирани случаи се наблюдава от 1980-те до 2000 г.“, пишат авторите на писмото. „Оттогава обаче докладите показват постепенно нарастване на случаите на проказа в Съединените щати. Броят на докладваните случаи се е увеличил повече от два пъти в югоизточните щати през последното десетилетие.“

експертите обвиниха броненосците за по-високи от нормални случаи на проказа в държавата.

Ето какво трябва да знаете за болестта на фона на новите числа:

Какво е проказата?

Проказата, сега известна като болестта на Хансен, е древна бактерия заболяване, което засяга кожата и нервите.

Получава се, когато бактерии, наречени Mycobacterium leprae, атакуват нервите, които могат да се подуят под кожата.

„Това може да доведе до загуба на засегнатите области способността да усещате допир и болка, което може да доведе до наранявания, като порязвания и изгаряния. Обикновено засегнатата кожа променя цвета си", обяснява уебсайтът на CDC. В напреднали случаи хората могат да се обезобразят и да загубят пръстите на ръцете и краката поради болестта.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР