Производството в страните еврозоната през април се е сринало заради

...
Производството в страните еврозоната през април се е сринало заради
Коментари Харесай

Производството в страните от Еврозоната през април се срина до исторически минимум

Производството в страните еврозоната през април се е сринало поради пандемията, заяви Ройтерс.

Индексът на индустриалната интензивност (PMI) на IHS Markit за еврозоната се е намалил до 33.4 от 44.5 пункта през март, което е най-ниското му равнище от началото на изследването в средата на 1997 година Така показателят остава доста под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

Индексът за премерване на продукцията, който се смята за добър индикатор за икономическото здраве, падна до историческо дъно от 18,1 пункта спрямо 38,5 пункта през март.

„ Производствената продукция в еврозоната през април се намали до степен, която доста надвишава всеки спад, следен в близката 23-годишна история, отразявайки композиция от фактори, в това число всеобщото затваряне на заводи, спадовете при търсенето и дефицита на предложение - всички от тях свързани с пандемията от Коронавирус -19 “, споделя Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в IHS Markit.

Спадът настъпи макар финансовите тласъци на Европейската централна банка за подкрепяне на стопанската система.

Заради затворените магазини и загрижените за здравето си консуматори, показателят на търсенето също потъна до исторически най-малко през миналия месец - 18,8 пункта, което е на половина, по отношение на към този момент слабия резултат, регистриран през март - 37,5 пункта.

Оскъдното търсене принуди фабриките да понижат цените, да понижат броя на личния състав и да запълнят изоставането в работата, с цел да останат конкурентноспособни. 

Въпреки че някои страни започнаха да облекчават ограничаващите ограничения, IHS Markit предизвести, че всяко повдигане на индустриалните и бизнес показателите ще бъде непретенциозно.

Две от най-големите стопански системи в Европа - Испания и Франция регистрираха рекордни спадове в производството през април.

Испания

Дейността на испанските заводи се сви до най-ниското си равнище от декември 2008 година през април, защото ограниченията за преодоляване на епидемията там провокираха спад в производството, новите поръчки и покупките.

Индексът на индустриалната интензивност (PMI) на IHS Markit спадна до 30,8 пункта през април от 45,7 пункта през март, което е най-големият спад в границите на 1 месец от началото на показателя през февруари 1998 година

„ Рекордите бяха счупени в доста браншове, само че може би най-притеснителните са развиването на доверието и заетостта “, сподели шефът по стопанска система IHS Markit Пол Смит. „ Загубите на работни места настъпиха със скорост, по-висока от тази по време на финансовата рецесия. Това води до опасения, че възобновяване може да се окаже доста по-тежко от предстоящото “, добави той.

Франция

Френската индустриална активност навлезе в най-дълбоката си криза през април, защото втората по величина стопанска система в еврозоната се сви още повече по време на ограничаващите ограничения, подхванати срещу разпространяването на ковид.

IHS Markit съобщи, че PMI е понижен до 31,5 пункта през април от 43,2 пункта през март.

„ Фирмите бяха мощно песимистични към бизнес вероятностите “, сподели икономистът от IHS Markit Елиът Кер. „ Вниманието към евентуална втора вълна от болести евентуално ще ограничи скоростта, с която нормалността се възобновява и затова можем да чакаме да бъде по-дълго възобновяване “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР