Производството на вино е един от най-древните и традиционни отрасли

...
Производството на вино е един от най-древните и традиционни отрасли
Коментари Харесай

Как изглежда индустрията на винопроизводството по света

Производството на вино е един от най-древните и обичайни браншове на стопанската система по целия свят. Днес обаче то също минава развой на промяна поради навлизането на новаторските технологии в бранша.

През предходната година производството на вино е донесло доходи от 370 милиарда $. За идващото десетилетие прогнозата е за натоварен напредък.

В идната инфографика, оповестена от Кати Джоунс от visualcapitalist.com, са показани динамичностите през миналата година.

Най-големият експортьор на света е Испания, чийто износ е достигнал 21 млн. хектолитра през 2018 година, а на втора позиция остава Италия с съвсем 20 млн. хектолитра. При вносителите лидерската позиция за същата година е за Германия (с 14,5 млн. хектолитра), следвана от Англия (13,2 млн. хектолитра).

Най-големият консуматор на вино е Съединени американски щати, където се падат по 3,7 литра на човек, а приходите на промишлеността са 50 милиарда $. Пазарният капацитет e максимален в Китай, където разрастващата се междинна класа основава все по-голямо търсене за вино. Огромна част от потребностите на локалния пазар досега се задоволяват от китайските компании.
На световно ниво, виното е желаната алкохолна напитка от по-възрастните генерации. По-малко от една трета от потребителите в Съединени американски щати на възраст сред 18 и 27 години използват вино.

Сред тях е известно да се употребява вино от железни опаковки, като този сегмент от пазара е генерирал 70 млн. $ през предходната година и може да доближи 10% от всички продажби на вино през идващите пет години. Младите търсят и различни способи на подготвяне на виното, като измежду шлагерите на пазара е деалкохолизираното вино с канабис да вземем за пример.

Производството се трансформира и посредством навлизането на нови технологии. Използването на дронове води до увеличени добиви, а нововъведенията в брането, сортирането и филтрирането по време на процеса също покачват успеваемостта му. Умните винени декантери, които посредством системи за пречистване на въздуха отстраняват несъвършенствата и усъвършенстват аромата, водят до ускорение на самото произвеждане.

През идващите десетилетия технологиите се чака да доведат до още по-значителни усъвършенствания в процеса на изработка на виното.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР