Производството на сирене менте у нас се увеличава, показват официалните

...
Производството на сирене менте у нас се увеличава, показват официалните
Коментари Харесай

Производството на млечни продукти с палмово масло се увеличава

Производството на сирене менте у нас се усилва, демонстрират формалните данни на Министерството на земеделието, храните и горите, съобщи bgonair.bg. За първите 5 месеца на 2019 година мандрите са произвели 4 900 тона сирене с добавени растителни мазнини. За съпоставяне - от януари до май 2018 година подправеното сирене е било 4 605 т или с близо 300 т по-малко.

"Очевидно за Министерството на земеделието здравето на хората не е приоритет. Миналогодишните промени в законодателството се оказаха безусловно несполучливи, защото имитиращите артикули се усилиха. Най-лошото е, че огромна част от тях биват пласирани в детските градини, в учебните заведения, на всички места по заведенията за хранене и хотелите ", разяснява в студиото на България заран микробиологът доктор Сергей Иванов.

През 2018 година българите са изяли 11,5 хиляди тона сирене с растителни мазнини, сочат още данните. В същото време обаче предприятията са свили производството на същинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са били създадени 28 454 т артикул от краве мляко. За същия интервал на 2018 година количествата са били близо 29 700 т. Което значи, че същинското сирене понижава с 1200 т за година.

"Единственото работещо решение за България е цялостна възбрана на хидрогенираните мазнини. Министерството на земеделието обаче подцени мнението на специалистите и производителите на същински млечни артикули ", добави още доктор Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той акцентира, че главната причина за увеличението на количествата на ментетата у нас е евтината цена. И посъветва хората да не вършат взаимни отстъпки със здравето си.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР