Производството на самолети, ракети и космически кораби в Русия е

...
Производството на самолети, ракети и космически кораби в Русия е
Коментари Харесай

Русия отчете срив в производството на самолети, ракети и космически кораби

Производството на самолети, ракети и галактически кораби в Русия е рухнало през предходната година с общо 13.5%, а за първите два месеца на 2019 година понижаването на годишна база е достигнало 48%. Двете най-вероятни аргументи са намаляващите поръчки за защитата и проблем с намирането на заместители на съставни елементи, попаднали под глобите на Съединени американски щати.

Това заяви организация РБК, цитирайки доклад на националната статистика. Проблемът наподобява по-сериозен на фона на това, че в интервала 2014–2017 година производството на цивилен и военни самолети, хеликоптери, междуконтинентални ракети и галактически кораби растеше с по 9-20% годишно.

Категорията, която регистрира статистиката, обгръща още безпилотни летателни апарати, изкуствени спътници, стартови комплекси за ракетната и галактическа техника и други Свиването е почнало през юли 2018 година и то притегли вниманието, тъй като съответства и с понижаване на производството и в корабостроенето. В промишленото произвеждане на Русия този дял е в границите на 3.6%, споделя Станислав Мурашов, анализатор в " Райфайзенбак ".

Но то повлича надолу и данните за високотехнологичните производства, които Росстат регистрира настрана. След растеж от над 10% през 2016 година и 5% през 2017 година е последвало стесняване с 4.9% през 2018 година при повсеместен растеж на индустриалното произвеждане от 2.9%.

Виталий Егоров от организацията " Открит космос " счита, че поради американските наказания Москва е принудена да търси подмяна с локални съставни елементи или импорт от Югоизточна Азия. Понеже непосредствено заменяне постоянно е невероятно, се постанова пренаписване на проекти и закъснение на периодите за разработване на продукцията. Друг вероятен фактор съгласно него е, че до момента растежът на този бранш се е дължал на приключването на планове, стартирани преди 2014 година

Олег Пантелеев от организация " Авиапорт " споделя, че друго пояснение е прекосяването на пика на държавните поръчки за защитата, които са преобладаващи в авиацията. Преди това Юрий Борисов, вицепремиер за военно-промишления комплекс на Русия, съобщи в изявление за РБК, че размерите на държавните поръчки ще понижават в пъти, защото към този момент има засищане на армията с търсените за обновяването ѝ самолети и хеликоптери. " Ако в пика на поръчките купувахме до 100 бойни самолета, то в този момент тя е в границите на 50-60, а при хеликоптерите спадът е от 80-90 на 30-40 ", показва той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР