Производството на маслини в Албания се е увеличило с 43,16

...
Производството на маслини в Албания се е увеличило с 43,16
Коментари Харесай

Производството на маслини в Албания е скочило с 43,16 процента

Производството на маслини в Албания се е нараснало с 43,16 % или със 157,7 хиляди тона тази, съобщи АТА, като се базира на данни на албанския статистически институт ИНСТАТ.

Според ИНСТАТ 86,8 % от общото произвеждане на маслини в страната е концентрирано в четири окръга – югозападният окръг Фиер с 27,8 %, следван от Берат, Южна Централна Албания, с 27,1 %, централният окръг Елбасан с 17,4 % и югозападният окръг Вльора с 14,5 %, съобщи Българска телеграфна агенция.

Другите осем окръга в Албания създават останалите 13,2 % маслини в страната.

Култивираните маслини, които се отглеждат в страната са два съществени типа – маслини за произвеждане на зехтин, които съставляват 81,7 % от общото произвеждане на маслини, и трапезни маслини – 18,3 %.

Предвид климатичните условия в Албания се вижда, че най-високо произвеждане на маслини има в равнинните и крайбрежните зони на страната, отбелязва АТА.

Според данните от ИНСТАТ най-ниско е производството на маслини в южния централен окръг Гирокастра и северозападните окръзи Шкодра и Лежа. В североизточните и югоизточните зони на Албания като Кукъс, Корча и Дибра (Дебър), където климатът е по-студен, не се отглеждат маслини.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР