Производството на Loongson чипа от TSMC обаче е под въпросБъдещите

...
Производството на Loongson чипа от TSMC обаче е под въпросБъдещите
Коментари Харесай

Китай е готов с 12-нм четириядрен процесор

Производството на Loongson чипа от TSMC обаче е под въпрос

Бъдещите Loongson процесори ще се създават по напреднала 12-нм технология
(снимка: Loongson)

К итайската компания Loongson се кани да пусне тази година 12-нанометров четириядрен процесор 3A5000. Базиран на микроархитектура MIPS с вътрешен превод на x86 указания, новият чип с тактова периодичност 2, 5GHz се чака да покаже увеличена с 50% продуктивност на ядро ​​ и да стане основа за китайските преносими компютри и настолни компютри.

Пандемията от ковид SARS-CoV-2 оказа негативно влияние върху процеса на създаване на нови процесори на Loongson. Цифровият дизайн на 3A5000 с нови изчислителни ядра трябваше да е подготвен преди месец, само че работата се забави.

Според китайски източници, дизайнът ще бъде подготвен напълно скоро. В момента създаването е на финален стадий –подготвя се производството на фотомаски и на самите процесори върху силициеви подложки.
още по тематиката
Същевременно, Loongson е отсрочила правенето на цифровия дизайн на сървърните процесори от ново потомство 3C5000 за по-късно, концентрирайки всичките си старания върху подготовката за стартиране на потребителските версии 3A5000.

Текущите процесори Loongson 3A4000 се изготвят по 28-нм технология. Новите чипове 3A5000 ще се създават по един от най-модерните софтуерни процеси – по норма 12 нанометра. За задачата Loongson ще смени колегата си STMicroelectronics с тайванската TSMC.

Остава обаче отворен въпросът за глобите от страна на Съединени американски щати. Има възможност американците да принудят TSMC да приключи връзките си с Loongson, която доставя процесори за компютрите на държавното управление на Китай, включително военните. А това е като червен парцал за бика – извънредно провокиращ факт за Съединени американски щати.

Въпреки всички старания на китайските инженери, ориста на новите процесори на Loongson безусловно виси във въздуха. Ако се наложи планът да бъде модифициран за различен софтуерен развой, това ще забави стартирането на нови процесори с най-малко още една година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР