Производството на чесън е традиционен поминък в радомирското село Долни

...
Производството на чесън е традиционен поминък в радомирското село Долни
Коментари Харесай

Земеделци връщат славата на раковския чесън

Производството на чесън е обичаен занаят в радомирското село Долни Раковец. Зеленчукът е запазена марка на обитаемото място от дълги години.

Поради удобния климат и плодородни почви чесънът тук става наедрял и благоуханен. Местните твърдят, че семето им не дава това високо качество в друга земя, а само в раковската, по тази причина чесън се сади за персонална приложимост във всеки двор.

" Саденето стартира от ранна пролет с идването на първите щъркели, по славянския календар - от Младенци до Благовец ", уточни кметът Йорданка Атанасова. Две фамилии, разрастващи едро земеделие, вземат решение да върнат остарялата популярност на раковския чесън. Пионери във възраждането му са Анелия и Иван Иванови, които не употребяват никакви торове и препарати, реколтата им е напълно биологична.

" Производството на чесън беше изоставено, тъй като хората изнемогваха да го засаждат на ръка " , описа Анелия. Иванови са първите, които купуват сеялка и стартират да практикуват машинно засаждане.

С машинната обработка оказват помощ и на локални поданици, които пък връщат жеста, като поемат част от ръчните действия в индустриалния развой на земеделеца. Тази взаимопомощ продължава и през днешния ден.

Иванови годишно усилват площите, към този момент до десетина декара, с наклонност повишаването да продължи. В производството се включват и деца, и внуци - всеки работи, каквото може.

Най-малките рубят скилидките, по-големите плевят, пробират лука и плетат венци. " Много е значима предварителната обработка на почвата, земята би трябвало да е пухкава и Иван знае по какъв начин да го реализира ", твърди Анелия.
              
С бързи стъпки във възобновяване на раковския чесън върви и семейство Йоана и Димитър Георгиеви. След 11 години, прекарани в Испания, двамата се връщат в селото и влагат всичките си спестявания в закупуване на земя и машини.

" Започнахме по концепция на децата ни, в началото с 250 венеца ", описа Йоана. Сега фамилията отглежда чесън върху 10 дка и добива сред 8000-10 000 венеца годишно, уточни Димитър Георгиев. " Всяка скилидка минава през ръцете ни няколко пъти - руби се, след това се засажда, плеви, събира се, отбира се, плете се благодарение на доста баби ", изясни Йоана.

По думите ѝ поради високото качество раковският лук не се продава на кг, а единствено на венци. Георгиеви са създали план за черен чесън. Той е ферментирал и се подготвя в специфични машини.

" Правени са опити с нашия чесън и е в топ три по качество ", похвали се Йоана. Според нея сладостта на раковския лук е на доста високо равнище и захарността му надвишава същия индикатор и на испанския, и на китайския чесън.  

И Анелия Иванова, и Йоана Георгиева твърдят, че от многото семена, раздадени на другари, в това число и по света, никой не е постигнал едрината и качеството на техния лук, освен това, по натурален път.

" С нашите семена опитвахме и в прилежащото село Кондофрей. Реколтата ни няма нищо общо. Значи основна е почвата ", показа Йоана. Производството на чесън в Долни Раковец би трябвало да се развива, тъй като земята е плодородна за него, безапелационни са двете фамилии.

Качеството на зеленчука получи необятна известност и в обществените мрежи с популяризирана рецепта за " раковско масло ", съдържащо чесън, лимон, зехтин и сол. При използването му грипът ще те заобикаля, а и кръвното ти ще е в норма, твърдят феновете на долнораковския лук.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР