Производство за установяване на нарушение – налагане на цени за

...
Производство за установяване на нарушение – налагане на цени за
Коментари Харесай

КЗК проверява „ВиК“ във Варна за злоупотреба с господстващо положение

Производство за определяне на нарушаване – налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски практики, против „ ВиК “ във Варна, образува Комисията за защита на конкуренцията.
Тя се задейства след постъпил сигнал от гражданин на Варна, който осведоми, че монополистът в доставката на питейна вода обвързва услугата по координиране на капиталов план за създаване на жилищна постройка с вдишване на спомагателни отговорности за планиране и строителство от страна на потребителя.
Човекът обяснил, че съгласуването на капиталов план за еднофамилна жилищна постройка му е било отказано без съображение и с цел да може планът му да бъде координиран от „ ВиК “ – Варна, бил длъжен да проектира и построи за своя сметка пожарен хидрант.
След координиране на плана той получил оферта от „ ВиК “ за строително-монтажните работи, свързани с построяването на ВиК-отклонението, с която се желае 90% предплатено възнаграждение, само че и цените на строително-монтажните работи били мощно повишени. Така да вземем за пример цената за закупуване, доставка и монтаж на пожарен хидрант офертата била от 1 500 лева без Данък добавена стойност при пазарна цена 400 лева с Данък добавена стойност и 100 лева за доставка и монтаж.
Той уведомил също, че „ ВиК “ във Варна задължава потребителите, искащи да се причислят към ВиК-мрежата на оператора, да одобряват предлаганите от сдружението условия за строително-монтажни работи, които да бъдат изпълнени от избрана компания, при цени за труд и материали, надвишаващи пазарните с сред 50% и 300%.  
„ Поведението на „ ВиК “ – Варна, разкрива характерности на възможна експлоатативна корист, което постанова Комисията да проучва дали посредством държанието си, изразяващо се в налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски условия, „ ВиК “ - Варна си обезпечава добиване на изгоди под формата на доходи, които не би осъществило или които клиентите не биха приели, в случай че имаше опция на предлаганите от сдружението услуги, като по този метод поврежда ползите на потребителите “, установяват от Антимонополната комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР