Производство на автомобили в България е тема, която неизменно събужда

...
Коментари Харесай

Германската Next.e.GO Mobile планира да прави електромобили в България

Производство на коли в България е тематика, която непроменяемо разсънва пристрастености - още от годините на зрелия социализъм. Досега проектите, поръчките и даже и направените вложения непроменяемо завършват с крушение. А последният горчив опит с Volkswagen от 2019 година единствено затвърди отрицателната наклонност.

Сега България има следващ късмет да стъпи на международната автокарта с освен това от елементи, кабели и съставни елементи. Правителството е пред подписване на меморандум за съдействие с немската започваща компания за електрически автомобили Next.e.GO Mobile в края на тази седмица, само че договарянията не престават, разкри министърът на стопанската система Кирил Петков. Първоначално името на компанията беше защитавано в загадка, само че той го удостовери, откакто изтече в медиите.
Проект за над 100 млн. евро
Подробностите към възможната инвестиция към момента са неразбираеми, само че в случай че планът се осъществя в целокупност, общият размер на капитавложенията може да доближи 140 млн. евро, а създадените коли ще са десетки хиляди на година. Това беше и сумата, която служебният министър на стопанската система Кирил Петков разгласи на брифинг във вторник.

От Next.e.GO Mobile са оглеждали разнообразни места в България и са се спрели на терена на някогашния машиностроителен цех " Балкан " в Ловеч, сочи един от източниците на " Капитал ". Той е в сдружението " Балкан ", част от " Напредък холдинг ", обвързван с братя Домусчиеви. Основната площадка на завода от години стои пуста, въпреки " Балкан " към момента да има малко произвеждане на части и съставни елементи за кари, както и колела. Данъчната оценка на целия парцел е към 9.5 млн. лева Инвестицията може да разкрие 1000 нови работни места в завода и още хиляди други в снабдители от България.

Петков към този момент разгласи, че към този момент присъстващата в България Bosch ще доставя огромен дял от частите, тъй че този път няма да става дума просто за асемблиране. Такъв беше казусът с последния издигнат и въпреки всичко работил няколко години цех на " Литекс моторс " (отново в Ловешкия район), който сглобяваше китайските Great Wall. Министърът посочи още, че от Next.e.GO Mobile бързат с инвестицията, защото конкуренцията на пазара на е-коли е доста сериозна и очакванията са заводът да е подготвен до две години.
А каква държавна помощ
Тепърва има доста детайлности за уточняване, преди производството да стане факт. Основна част от договарянията е и държавната помощ, която държавното управление може да отпусне на плана. При сходни вложения производителите чакат забележителна поддръжка от страните, в които навлизат. Членките на Европейски Съюз са лимитирани във опциите си за субсидиране, като преимущество е, в случай че препоръчаният план е в небогати региони. В такива случаи държавната помощ може да е по-голяма. При плана на Volkswagen за 1.4 милиарда евро България предложи субсидиране от към 300 млн. евро, което беше надалеч под офертата на Турция от 900 млн. евро. Сега " 24 часа " заяви, че държавното управление може да поддържа инвестицията на Next.e.GO Mobile с към 34 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР