Производствените цени в САЩ се понижиха през август за пръв

...
Производствените цени в САЩ се понижиха през август за пръв
Коментари Харесай

Изненадващо отслабване на производствената инфлация в САЩ през август



Производствените цени в Съединени американски щати се намалиха през август за пръв път от 18 месеца насам, като растежът им на годишна база се забави внезапно от покрай 7-годишен връх, доближат по-рано това лято, демонстрират данни на Департамента по труда.

Индексът на индустриалните цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, се намали изненадващо през юли с 0,1% по отношение на юни, до момента в който финансовите пазари чакаха покачване с 0,2 на 100. Това съставлява първо понижаване на цените на производител от февруари 2017-а година насам.

На годишна база растежът на показателя PPI се забави внезапно до 2,8% от 3,3% през юли и откакто през юни индустриалните цени набъбнаха с 3,4% (най-солидно покачване на индустриалните цени от ноември 2011-а година насам).

Основните индустриални цени (изключвайки цените на силата и храните) също се намалиха на месечна база с 0,1% и упования за напредък с 0,2 на 100, като техният напредък на годишна база се забави през август до 2,3% от 2,7% през юли.

Днешните изненадващо ниски PPI данни са причина за намаляване на потребителската инфлация в Съединени американски щати, като формалните данни на Департамента по труда за показателя на потребителски цени (CPI) през август ще бъдат оповестени в четвъртък (13-ти септември). През юли потребителската инфлация остана за втори следващ месец в 6-годишен връх от 2,9%, само че слабите данни за индустриалните цени през август допускат, че и растежът на потребителски цени ще се забави в края на лятото по-силно от предстоящите 2,8 на 100.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР