Производствените цени в еврозоната се повишиха през август по-рязко от

...
Производствените цени в еврозоната се повишиха през август по-рязко от
Коментари Харесай

Растеж на производствената инфлация в еврозоната през август в резултат на все по-скъпата енергия



Производствените цени в еврозоната се покачиха през август по-рязко от предстоящото с помощта на следващо мощно повишаване на енергийните цени, демонстрират данни на формалната европейска статистика Евростат.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се увеличи през август с 0,3% по отношение на юли, когато набъбна с цели 0,7%, до момента в който осредните упования на финансовите пазари бяха за малко по-скромно покачване от 0,2 на 100.

На годишна база индустриалните цени в еврозоната набъбнаха в края на лятото с 4,2% при междинна прогноза за покачване с 3,9% и след солидна възходяща проверка на данните за юли до напредък на показателя PPI с 4,3% вместо с 4 на 100. За следващ месец главен генератор на индустриалната инфлация бяха енергийните цени, като през август те набъбнаха с цели 12,0% на годишна база и с 0,9% по отношение на предходния месец.

Основният показател PPI (изключвайки енергийните цени) остана на равнището от юли и набъбна на годишна база с едвам 1,5% след покачване с 1,7% през юли, показва Евростат.

Растежът на индустриалните цени през август е причина за по-нататъшно усилване на инфлационния напън в еврозоната. Това беше доказано от Евростат през миналата седмица, когато европейската статистика регистрира повишаване на показателя на потребителските цени (CPI) през септември с 2,1% на годишна база след напредък с 2,0% през август, достигайки още веднъж 6-годишния връх от юли (най-висока потребителска инфлация от последните месеци на 2012-а година насам). По този метод инфлацията в еврозоната задържа за четвърти следващ месец над целевото равнище на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на 100.

Индексът на индустриалните цени в границите на целия Европейски Съюз се увеличи през август с 0,3% на месечна база, като на годишна база индустриалната инфлация се забави едва до 4,7% от 4,9% през юли, когато доближи най-високо равнище от април 2017-а година.

През август показателят PPI означи най-солиден напредък на годишна база в Дания (повишение с 10,3%), следвана от Белгия (с 9,5%), Естония (с 9,2%) и Унгария (с 8,4%), като индустриалните цени се намалиха само в Ирландия (спад с 2,8%).

Данните на Евростат за България демонстрират по-сдържано покачване на индустриалните цени през август с 0,2% на месечна база след покачване с едвам 0,1% през юли  и намаляване на индустриалната инфлация на годишна база до 3,1% от 3,3% през юли, откакто през юни показателят PPI набъбна с 5,7% (най-солидно покачване от ноември 2017-а година).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР