Производствена активност в индустрията намалява леко през ноември, но ще

...
Производствена активност в индустрията намалява леко през ноември, но ще
Коментари Харесай

Бизнес климатът в индустрията и търговията се подобрява

Производствена интензивност в промишлеността понижава леко през ноември, само че ще се възвърне през идващите три месеца.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Облекло и текстил: Растеж като по тегел и кройка

Осем от компаните в топ 20 в бранша са с български притежатели, останалите са на задгранични вложители
29 ное 2017
Индустрията на Плевен – от познатите до предстоящи вложители
22 ное 2017
Промишленото произвеждане се забавя през септември

Понижението в годишния ритъм на напредък е забележим също в търговията на дребно и строителството
8 ное 2017
Бизнес климатът се утежнява по-отчетливо през октомври

Очакванията на мениджърите във всички браншове се намаляват
30 окт 2017 Бизнес климатът в България като цяло остава съвсем без смяна през ноември по отношение на октомври, само че в някои браншове, наподобява, есенният скептицизъм се разсейва. Последните данни на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират усъвършенстване на настройките в промишлеността и търговията на дребно, до момента в който фирмите в бранша на услугите резервират резервираните си прогнози. Строителството е единственият бранш, който отбелязва утежняване на настройките за средата. Несигурната икономическа среда е измежду главните провокации за мениджърите в страната дружно с конкуренцията и дефицита на чиновници.

Добри прогнози за промишлеността и търговията

Подобрението в индустрията се дължи на по-оптимистичните упования и оценки на мениджърите за положението на бизнеса им през идващите месеци. Въпреки че през октомври тези настройки означиха внезапен спад, ноември демонстрира доста усъвършенстване. Настоящата индустриална интензивност понижава леко, само че прогнозите на мениджърите са активността да се възвърне през идващите три месеца. Основният проблем за огромна част от предприятията остава несигурната икономическа среда, въпреки отрицателното влияние на този фактор да спада леко. Недостигът на служащи също затруднява активността във всяка трета компания.

Тенденцията в търговията на дребно също е напълно преобърната по отношение на предходния месец. Докато през октомври бизнес климатът се утежни вследствие на отрицателни упования за положението на компаниите, през ноември това е повода за подобрението на средата. Същевременно мениджърите чакат по-малко поръчки към снабдители през идващите три месеца. Конкуренцията в сектора остава главното предизвикателство пред активността на фирмите в бранша дружно с незадоволителното търсене и несигурната среда.

Без смяна в услугите

Бизнес климатът в услугите отбелязва незначителна смяна по отношение на равнището от октомври (0.1 пункта надолу). От една страна, мениджърите правят оценка по-зле актуалното бизнес положение на компаниите си, което дърпа общия индикатор надолу. Но понижението се компенсира от усъвършенствани упования за идващите няколко месеца. Представителите на бранша залагат на по-силно търсене на услуги и надлежно усъвършенстване на положението на фирмите си. Конкуренцията в сектора остава водещ фактор, объркващ активността на предприятията, следван от несигурната икономическа среда. Лек растеж отбелязва и броят на компаниите, които се оплакват от финансови усложнения и дефицит на личен състав.

Строителството продължава надолу

Настоящото бизнес положение на фирмите в строителния бранш се утежнява през ноември и няма изгледи наклонността да се обърне. Средата се утежнява за трети следващ месец, този път с 2.7 пункта, а упованията са строителната интензивност да продължи да пада. Мениджърите смятат, че главните фактори, които лимитират активността им, са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията и дефицита на работна ръка. Завръщането на скептицизма в бранша е предстоящо за идващите няколко месеца - интервал, който не е деен за строителството.

В нито един от секторите не се чака покачване на цените за идващите три месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР