Производителят на чипове Broadcom Inc. иска да продаде бизнеса на

...
Производителят на чипове Broadcom Inc. иска да продаде бизнеса на
Коментари Харесай

Broadcom се готви да продаде част от бизнеса на VMware

Производителят на чипове Broadcom Inc. желае да продаде бизнеса на VMware Inc. с компютри за крайни консуматори (съкратено EUC от End User Compute) на частната капиталова компания KKR & Co Inc. в договорка на стойност 3.8 милиарда $.

По информация на Reuters препоръчаната договорка е последният от поредицата ходове на основния изпълнителен шеф на Broadcom Хок Тан за усъвършенстване на бизнес интервенциите след придобиването на VMware за 69 милиарда $ през ноември. Медията цитира осведомени лица, които споделят, че KKR е спечелила в търг, в който са взели участие редица други компании за частни финансови вложения, в това число EQT Corp.

EUC бизнесът на VMware продава програмен продукт, който дава опция на хората да имат далечен достъп до настолни компютри и софтуерни приложения посредством облака. В отчета се прибавя, че Broadcom може да разгласи договорката още през днешния ден.

Придобиването би било уместно за KKR, защото тя към този момент има компания Alludo, която продава софтуера за виртуализация Parallels. Вероятно тези два бизнеса биха могли да се допълват взаимно, поради декларираната от Alludo задача да премисли „ къде, по кое време и по какъв начин работят хората “.

Засега няма формален коментар от Broadcom, KKR и EQT.

Сделката за огромното придобиване на VMware, която построи в София един от най-големите си офиси в света, завърши през ноември 2023 година Broadcom обаче очевидно няма желание да губи време по пътя към задачата за повече облаги. Този месец производителят на чипове съобщи, че се стреми да удвои облагата на VMware преди лихви, налози, обезценяване и обезценка до 8.5 милиарда $ през идващите три години. А не щеш ли няколко седмици по-късно идват слуховете за продажба на част от активността.
Дългогодишният шеф на VMware България е отхвърлен
В сходство с този проект Broadcom разкри, че незабавно след приключването на придобиването ще преструктурира компанията в четири отдела, всеки от които ще дава отговор за друга подгрупа от нейните артикули. След това, през декември, тя разкри, че повече от 1800 чиновници ще бъдат съкратени като част от проекта за повишение на рентабилността на компанията.

Broadcom също по този начин съобщи, че ще реалокира личното си седалище от съществуващия кампус в Сан Хосе в централата на VMware в Пало Алто с повърхност от 1.6 милиона квадратни метра. Освен проектът за продажбата на подразделението на VMware за компютри за крайни консуматори, има и известия, че компанията също по този начин желае да продаде бизнеса с киберсигурност на Carbon Black.

Също по този начин през декември Broadcom разгласи проект за принуждаване на клиентите на VMware, които употребяват безсрочни лицензи, да се абонират за тях.

Производителят на чипове работи интензивно и за монетизиране на забележителната си инвестиция във VMware, а разтоварването на по-малките бизнес единици на компанията за виртуализация е основна част от тактиката му, сподели Чарлз Кинг от Pund-IT Inc.

EUC бизнесът на VMware в никакъв случай не е бил солидна част от предложенията на VMware “, разяснява анализаторът.

Според Кинг главното преимущество на предлагането на EUC решение на клиентите е, че ги защищава от превръщане към евентуални съперници, като Citrix Systems Inc. „ Докладът демонстрира, че Broadcom счита, че сумата от 3.8 милиарда $, която ще получи от продажбата, надвишава рисковете клиентите на VMware да се извърнат към други снабдители за потребностите си от EUC “, добави анализаторът.
Може ли Broadcom да повтори фурора за трилион $ на Nvidia? 
KKR е деен състезател в софтуерната промишленост и през последните няколко години взе участие в някои запаметяващи се придобивания. През 2018 година да вземем за пример тя закупи компанията за бизнес програмен продукт BMC Software Inc. за към 8.5 милиарда $, преди да я слее с компания, наречена Compuware Corp., която бе добита през 2020 година за към 2 милиарда $.

През 2021 година KKR изкупи компанията за услуги в региона на осведомителните технологии Ensono LLC за договорка на стойност към 1.7 милиарда $. След това, през 2022 година, тя похарчи 4 милиарда $, с цел да придобие компанията за киберсигурност Barracuda Networks Inc. KKR също по този начин закупи Corel Corp., снабдител на програмен продукт за продуктивност и бизнес програмен продукт, в договорка през 2019 година, за която се твърди, че е на стойност над 1 милиарда $.

Кинг разяснява, че EUC бизнесът на VMware наподобява добре пасва на капиталовата тактика на KKR. „ KKR интензивно придобива ветерани и наследени бизнеси, които въпреки и да не са толкоз динамични, колкото любимците от Силициевата котловина, въпреки всичко обезпечават измерими, непрекъснати облаги, които са по-високи и съдържат по-малък риск от други вложения “, изясни той.

Холгер Мюлер от Constellation Research Inc. съобщи, че договорката е подобаваща както за KKR, по този начин и за Broadcom. Според него KKR ще се възползва, защото има мощно търсене на фундаментална смяна в бъдещето на работата, като бизнес служащите се стремят да имат достъп до софтуерни работни приложения, сходно на метода, по който в този момент имат достъп до настолни компютри от разстояние. Междувременно Broadcom съвсем несъмнено може да употребява парите, с цел да уреди част от задълженията, които е натрупала, с цел да купи VMware, сподели Мюлер.

Най-важното за обичайните клиенти на VMware в региона на виртуализацията е, че тази договорка няма да се отрази на техните вложения “, сподели анализаторът. „ Клиентите на VMware EUC обаче ще би трябвало да се уверят, че новият притежател ще извърши първичните си задължения във връзка с цените и лицензирането. “

Reuters заяви, че Deutsche Bank, Evercore и Jeffries съветват KKR по последната договорка, до момента в който се твърди, че Citigroup съветва Broadcom. Твърди се, че UBS Group, Jeffries и подразделението за финансови пазари на KKR обезпечават нужното дългово финансиране за договорката.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР