Производителността в Източна Европа нараства с 80-85%, но заплащането в

...
Производителността в Източна Европа нараства с 80-85%, но заплащането в
Коментари Харесай

България - в дъното на таблицата по ръст на заплатите в Европа

Производителността в Източна Европа нараства с 80-85%, само че заплащането в тези страни продължава да е 25-30 на 100 от немските заплати - със същото равнище на продуктивност, което значи, че съотношението е 1 към 3, даже 1 към 4 на заплатите. Това сподели генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) Лука Византини на откриването на Алианса за доближаване на заплатите в Европа в столичния хотел " Рамада ". Целта на конференцията е да се подписа алианс сред профсъюзите и работодателите, с цел да има общ европейски стандарт от заплатите, тъй че еднакъв дял от добавената стойност в стопанската система да отива в служащите

Лука Византини посочи, че България е в дъното на таблицата във връзка с растежа на заплатите. Той добави, че доближаването на заплатите е огромно предизвикателство. От ЕКП регистрират доста усъвършенстване, изключително във връзка с минималните заплати, само че това не е задоволително, с цел да се преодолеят разликите.

Последното десетилетие се е отразило трагично в понижаване на заплатите на цялата територия на Европейски Съюз. Спадът в чистата стойност, без да се взема в поради инфлацията, е приблизително с към 30 на 100, добави Лука Византини.

Има милиони хора, които работят, само че не могат да свържат двата края, посочи генералният секретар на ЕКП и добави, че това е главен проблем. Проблемът е, че тази обстановка се утежнява в страни като България и други страни от Югоизточна Европа.

Не е правилно, че в България и другите страни от Източна Европа заплатите са по-ниски, тъй като продуктивността е по-ниска, акцентира Византини. Не е правилно, че заплатите са по-ниски, тъй като разноските за живот са по-малко, добави още той. Генералният секретар на ЕКП пресметна, че заплатите сред Източна и Западна Европа са разнообразни, само че цените са близки и разноските за живот са сходни. " Това са неравенства, които въздействат върху системите за обществено обезпечаване ", сподели Византини. По думите му тези неравенства въздействат и върху устойчивото развиване в страните в средносрочен и дълготраен проект.

Според Лука Византини би трябвало да има институции за групово трудово договаряне, които да работят дейно. Той счита, че междинната каста на популацията би трябвало да бъде подкрепена и точно на хората от тази група би трябвало да се покачат заплатите. Точно натам би трябвало да се насочи груповото трудово договаряне, посочи генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР