Производителите отдавна са си направили сметката - качеството и надеждността

...
Производителите отдавна са си направили сметката - качеството и надеждността
Коментари Харесай

Вечният автомобил на Porsche

Производителите от дълго време са си създали сметката - качеството и надеждността на продукцията въздействат добре на имиджа ѝ, само че от "вечни " коли не се печели. Принципът "караш и хвърляш " бе общопризнат даже от марки, които в предишното бяха знак на автомобилното величие.



През 70-те години на предишния век обаче немските компании изповядват напълно друга философия. Стремежът към качество и устойчивост подтиква немските инженери да влагат доста по-голям запас във всеки възел и елемент с вярата да служи допустимо най-дълго и правилно.



Този механически перфекционизъм получава спомагателен подтик след петролната рецесия, когато човечеството за пръв път стартира съществено да се замисля за екологията и по-рационалното потребление на ресурсите. Възниква концепцията за автомобил, който ще предлага толкоз високи експлоатационни качества и надеждност, че ще се предава от татко на наследник, вместо да се сменя на всеки 5-7 години.



Така се ражда показаното на салона във Франкфурт през 1973 година Porsche FLA (Forschungsprojekt Langzeit Auto – Изследователски план за дълговечен автомобил). Концептът има решетъчна каросерия с изключителна издръжливост, която би трябвало да бъде покрита с неръждясващи алуминиеви листове.



Солидният 2.5-литров мотор, ситуиран както се поставя на Porsche в задната част, развива едвам 75 к.с., само че пък има великански ресурс от издръжливост, защото в никакъв случай не работи в режими на пределни натоварвания. Количеството на податливите на разяждане материали в структурата е сведено до най-малко, а пластмасите са допустимо най-качествени и издръжливи.



Маркетолозите на Porsche обаче меко казано не са във екстаз от другояче сполучливия план. Тяхната единствена задача е да продават колкото се може повече и концепцията за "вечен " автомобил, който се предава от татко на наследник, по никакъв начин не ги въодушевява. Защо човек да купува една кола през живота си, в случай че могат да му продадат пет и даже повече за същото време?



В последна сметка - както всеки може да види през днешния ден - прагматизмът надвива над инженеринга и планът за "вечен " автомобил е заметен под килима в маркетинговия отдел на Porsche. FLA Concept обаче продължава да се пази в музея на компанията, с цел да припомня, че от време на време облагите не са всичко.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР