Производителите няма къде да продават продукцията си, не получават достатъчно

...
Производителите няма къде да продават продукцията си, не получават достатъчно
Коментари Харесай

Земеделци се оплакват, че няма къде да продават продукцията си

Производителите няма къде да продават продукцията си, не получават задоволително дотации и просто сменят попрището си като доста постоянно отпътуват в чужбина.

Земеделските стопани не съумяха да се оправят с набезите на ливадната пеперуда , тъй като този пакостник им е чужд от повече от половин век, обобщава картината в сектора Нова телевизия.
 Земеделци от община Белене се оплакват от проблеми с отводняването на площите си
Земеделци от община Белене се оплакват от проблеми с отводняването на площите си

Министерство на земеделието и храните търси благоприятни условия да им помогне

" Изключително огромни огнища са в цяла Добруджа. Трябва да се направи проучване. Колегите ще схванат какво са изгубили по време на беритба , само че факт е, че този противник - ларвата обезлистява слънчогледа . И на процедура сега, в който той в този момент би трябвало да налее семе, той няма да успее да го направи ", сподели Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

В землището на земеделската кооперация в село Владимирово досега са наранени 2000 дка. " Над 50% нападението е стигнало до най-високия лист на слънчогледа и е нападнало и питата . В другите площи към момента е в начален етап - стартира да изгризва долните листа и надлежно се оформя като какавида ", твърди Вяра Христова, агроном.
 Недоволни земеделци блокираха пътя Пловдив-Карлово
Недоволни земеделци блокираха пътя Пловдив-Карлово

Причината за днешния митинг е разпределението на парите по коронавирус ограниченията сред обособените браншове в земеделието

Вредителят зимува в люцернови и лавандулови полета, по тази причина за Вяра Христова е необяснимо по какъв начин се е появило огнище в средата на слънчогледовия блок . По-опасното е, че на процедура е всеяден.

77 -годи шни ят Димитър Божиков проправя път на водата към дребната му градина. Трудът му на полето пари не носи, единствено кахъри . Земеделецътот село Долна Градешница отглежда дини. Но пазар за тях няма.

На прилежащата равнища Димитър Йорданов безмълвно той събира люцерна за двете си кози . И споделя за тазгодишните си аграрни инциденти. " Лозята бяха унищожени от град. Положението е доста неприятно ", сподели той. В такава невъзможност са голяма част от българските земеделци.
 Производители на зърно се тревожат от банкрути в бранша
Производители на зърно се тревожат от банкрути в бранша

Мариана Кукушева: Няма импорт на зърно от Украйна

Проблемите в разнообразни сектори у нас се задълбочават на фона на политическата рецесия. Зърнопроизводители са в протестна подготвеност поради импорт на украинско зърно, който подбива цените. В Добричко реколтата на слънчоглед е под въпрос поради нападения от гъсеници, а в Южна България от ден на ден хора се отхвърлят от поминъка си на земеделци, тъй като са изправени пред нерешими финансови въпроси.

На фона на тази действителност земеделският министър Иван Иванов регистрира , че тази година за земеделие има 3,4 милиарда лева, които до края на годината ще бъдат по сметките на стопаните

Освен поддръжка се реализира и сериозен надзор, увери той. " Само бранш отглеждане на животни за осъществени над 1400 инспекции, като в 30% от случаите откриваме тежки нарушавания, най-често свързани с изчезнали животни. Но сме безкомпромисни и редица нередности към този момент са дадени на прокуратурата ", сподели Иванов.
 Обединени земеделци оферират: Дребните фермери да се обезпечават върху 500 лв.
Обединени земеделци оферират: Дребните фермери да се обезпечават върху 500 лв.

Бюджетът за земеделие за 2022 година е непретенциозен

Аграрният министър заяви още, че реколтата от пшеница е близка до миналогодишната, като ще имаме към 6,5 млн. тона пшеница от малко над 12 млн. дка засети площи. " Тя е съвсем прибрана, с положително качество и за България няма заплаха от липса на зърно, а даже се чака да има експорт ", разясни доктор Иванов.

Той напомни, че сега цялата верига от равнищата до трапезата е освободена от Данък добавена стойност, като е прекомерно евентуално през есента да няма смяна в цената на хляба. Според него вчерашната договорка ще даде отражение в международен мащаб на цената на зърното.

" Искам да подчертая, че у нас от Украйна са импортирани единствено 6 хиляди тона., което е пренебрежимо малко на фона на създаденото и те са реекспортирани ", съобщи министър Иванов.

По думите му опасенията на производителите са във връзка със международните трендове за цената на зърното. Той добави още, че това което може да направи страната и е разпоредено са съществени инспекции за качество. Ако установим даже и минимално количество, които да не подхождат на качеството то ще бъде унищожено, изясни министърът.

" При липса на законодателни промени под въпрос е и Националния проект за възобновяване , където за земеделие също са планувани средства и те би трябвало да стартират да се усвояват още тази година. Ако не успеем с приемането на нужното законодателство, пред жителите ще дават отговор тези които чупят страната сега, те би трябвало да носят отговорност ", акцентира земеделският министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР