Производителите на дънни платки понякога представят съвсем необичайни и нестандартни

...
Производителите на дънни платки понякога представят съвсем необичайни и нестандартни
Коментари Харесай

Най-интересните дънни платки през последните десет години

Производителите на дънни платки от време на време показват напълно необикновени и ексцентрични модели. Да разгледаме най-интересните от тях.

Biostar TB250-BTC Pro

Приставката BTC в името на това дъно мигновено се разшифрова като Bitcoin. А в случай че погледнем самата платка, незабавно излиза наяве, за какво се назовава по този начин:



Дванадесет PCIe слота – 11 х1 и 1 х16 – т.е., към тази дънна платка могат да бъдат включени 12 видеокарти – комфортно решение за всички, предпочитащи добива на цифрова валута в домашни условия. По всички останали параметри това е нормално бюджетно дъно с чипсет B250, поддръжката на DDR4 оперативна памет и процесори Kaby Lake. Поставени са 8 USB врата и доста добър аудио кодек.

ASRock C3758D4I-4L

Това е дънна платка с тройна изненада. От името съвсем нищо не се схваща, а нормално там е записан чипсета. Но не е мъчно да се забележи, че C3758 не е инцидентен ред знаци, а показател на процесор. Това е mini-ITX дъно, на което е запоен процесора Intel Atom C3758 с 8 ядра и периодичност 2,2 GHz. Но в случай че се вгледаме в платката, ще забележим, че портовете са много.



И в действителност, това дъно разполага с 13 SATA3 врата и 5 Ethernet врата. На елементарния консуматор това не е належащо, само че за основаването на NAS сървър, това е чудесно решение. Необичайно е и това, че всичко е поместено в общоприет mini-ITX размер. Нелошо дъно за мрежово вместилище.

Colorful C.J1900A-BTC PLUS V20

Това е неотдавна показана дънна платка. От нейното име можем да разберем, че на платката е запоен процесора Celeron J1900 и че е предопределена за рандеман на криптовалута (в името има BTC). Да погледнем по какъв начин наподобява:



Не наподобява на естествена дънна платка. Ето и още една фотография:



Сега става ясна много странната концепция на Colorful: процесор и слот за DDR4 памет, и това се слага в някой свободен PCI-E слот. Идеята е забавна – пропускателната дарба на PCIe 3.0 х16 е задоволителна за естествената работа на процесора, а и 75 W зареждане от шината е задоволително за редица задания. От друга страна, габаритните размери на цялото дънно значително се понижават и е допустимо слагането на повече електроника на по-малък размер.

ASUS P5K3 Premium



Тук не се виждат
слотове за оперативна памет. В техническите параметри на тази дънна платка също няма RAM слотове. Това е още едно ексцентрично решение – на платката са запоени 2 GB DDR3-1333 памет, охлаждана от общ нагревател. От една страна, ASUS подсигурява клок на паметта до 1500 MHz и повече. От друга страна, това надали е належащо при толкоз остаряла платформа, а и единствено 2 GB RAM са прекомерно малко за работа и игри. Навярно преди време е било по-евтино закупуването на дъно със запоена памет, в сравнение с настрана дъно и обособена памет.

ASUS X79 Zeus

Чипсетът X79 демонстрира, че имаме LGA2011 сокет – т.е., това решение е за високопроизводителните процесори от семейството Sandy Bridge-E. Поддържат се до 128 GB оперативна памет, налични са 12 SATA3 врата – всичко належащо за високопроизводителния сегмент. Кое е необикновеното може да се разбере от фотографията.



Предишното дъно нямаше RAM
слотове, а тук липсват PCIe слотове, няма и AGP. Като се има поради, че тези процесори на Intel нямат интегрирана графика, не е ясно по какъв начин ще се извежда видеото. ASUS учуди всички, тъй като на тази дънна платка е запоена видеокартата ATi Radeon HD 7970. Вижда се, че радиаторът е прекомерно дребен за 100 W топлота на графичната карта. Но това дъно по този начин и не излезе на пазара и си остана просто красива идея.

Intel MB960

Една от дребното дънни платки, създадена и създавана от Intel. На пръв взор няма нищо неизмеримо – LGA1155 сокет, което значи процесори Intel Core i от второ и трето потомство, 4 слота за DDR3 памет, 6 SATA слота. Но в случай че погледнем платката ще видим нещо забавно:



В лявата на фотографията част се вижда ISA
слот. Използването на тази шина стартира още през 80-те години, по-късно се появи PCI, AGP и най-после PCIe. Това дъно е предопределено за професионалния сегмент, където към момента могат да се срещнат разширителни карти от старите стандарти.

Biostar G31-M4

Преди време се появиха няколко дънни платки на ASRock и ASUS от сходен вид. Необичайното при тях е Socket478 процесорното гнездо (никакви LGA). И още – DDR2 памет и PCIe
слот.



Сокет 478 поддържа процесорите до Pentium 4 в това число и дънните платки с това процесорно гнездо нормално имат AGP и DDR. Но преди време процесорът Pentium 4 бе доста известен и се появиха сходни необикновени дънни платки с поддръжката на относително модерни
слотове, което съществено удължи времето на живот на сокет 478. Дори и в този момент в някои предприятия могат да се видят сходни остарели дъна с тези процесор, които се оправят с офисната работа и пасианса.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР