Производителите на автомобили могат да очакват рязък ръст на доставките

...
Коментари Харесай

TSMC дава надежда за ръст на доставките на чипове

Производителите на коли могат да чакат внезапен растеж на доставките на чипове през идващите седмици, твърди Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Тайванската компания, която е най-големият в бранша, алармира, че световният дефицит на полупроводници може да е минал през най-проблемния си стадий.

През първите шест месеца на 2021 година TSMC усили производството на употребяваните в автомобилната електроника микроконтролери с 30% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това съобщи компанията пред вложителите по време на среща за разискване на финансовите резултати в четвъртък, оповестява Financial Times. Производството на значимия съставен елемент се чака да бъде с 60% по-високо за цялата година, в сравнение с през 2020 година, прибавиха от компанията.

" Предприемайки сходни дейности, чакаме дефицитът да бъде доста стеснен за клиентите на TSMC, започвайки от това тримесечие ", съобщи изпълнителният шеф Си Си Уей.
9 месеца недостиг
Съобщението на TSMC идва след повече от 9 месеца мощен дефицит на чипове, който наруши международното автомобилно произвеждане. Кризата стартира, откакто производителите на коли изтеглиха поръчките си за чипове предходната есен, което ги остави без доставки, когато търсенето ненадейно набъбна седмици по-късно.

Наскоро анализаторите покачиха упованията си за доставките на автомобилни чипове. Доставчикът на информация IHS Markit съобщи в записка в края на юни, че планува неподходящата обстановка да се усъвършенства през третото тримесечие на тази година. Анализатори от JPMorgan пресмятат, че обвързваните с дефицита съкращения в продукцията на международните производители на коли ще паднат до 399 хиляди автомобила през третото тримесечие спрямо 1.9 млн. през второто.

В ход, който също би трябвало да увеличи доверието в по-дългосрочната сигурност на доставките, от TSMC обявиха, че са подготвени да продължат вложенията си в индустриалната технология, на която главно разчитат доставките на автомобилни чипове. Желанието на TSMC да реинвестира в по-стари технологии, отклоняване от предходната им процедура, е част от по-широка стратегическа промяна. Марк Лиу, ръководител на компанията, разгласи, че компанията е подготвена да влага допълнително нови заводи или заводи в страни, разнообразни от Тайван. " Все още има няколко плана в развой на обмисляне ", съобщи Лиу, добавяйки, че вложенията във всеки от тях ще последват капитала от 100 милиарда $, заделени от TSMC за идващите три години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР