Производителите и търговците на електроенергия да внасят 80% от свърхпечалбите

...
Производителите и търговците на електроенергия да внасят 80% от свърхпечалбите
Коментари Харесай

Искрен Веселинов, ВМРО: Производителите и търговците на електроенергия да внасят 80% от свърхпечалбите си за компенсиране на потребителските сметки

Производителите и търговците на електрическа енергия да внасят 80% от свърхпечалбите си за компенсиране на потребителските сметки. Това се споделя в писмо на Искрен Веселинов, съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация и член на Парламентарната комисия по енергетика в 43-тото и 44-тото Народно събрание до министъра на енергетиката и ръководителя и членовете на Комисията по енергетика в Народното събрание, оповестиха от пресцентъра на партията. Той е изработил и предлага съответни законодателни текстове, които ползва.

За реализиране на тази взаимност с потребителите Веселинов предлага с изключение на съществуващия Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ да се сътвори нов фонд „ Сигурност за потребителите на електрическа енергия “, който също да се ръководи от управителния съвет на фонд Съд на Европейския съюз.

Условия за приемане на обезщетения от фонд СПЕ да са налице, когато изтече месец, в който междинната пазарна цена на електрическата сила, на която локален консуматор се е снабдявал надвишава с повече от 25% прогнозната пазарна цена, избрана от КЕВР и е в действие от 1 юли за настоящия ценови интервал. Съответно производителите и търговците на електрическа енергия да вършат вноски във фонда в размер на 80% от разликата сред продажната цена и естествената им доходност, разяснява смисъла на препоръчаната законодателна смяна съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация.

Като претекстове за това искане той показва, че на енергийната борса цената за небитови консуматори към този момент доближи психическата граница от 1000 лв. и продължава да пораства, което слага на колене бизнеса. Общини, учебни заведения, детски градини и лечебни заведения също са изправени пред невъзможността да действат обикновено. За сметка на това енергийните сдружения осъществят небивали облаги, изключително търговците, специализирали се да купуват на ниска цена ток и да го продават с баснословна надценка.

Припомняме, че облагането на свръхпечалбата на производителите и търговците на електрическа енергия е една от ограниченията, които специалистите на Вътрешна македонска революционна организация предложиха като мярка за преодоляване цената на тока още през лятото. Още тогава беше ясно, че с палеативни държавни грижи, енергийната рецесия няма да бъде овладяна.

Времето за съмнения изтече, докажете че служите на българския народ, а не обслужвате частни ползи в енергетиката. Дела трябват, не думи, завършва писмото си Веселинов.

Освен до министъра на енергетиката и членовете на енергийната комисия в Народно събрание предлагането ще бъде изпратено и до синдикатите и работодателските организации.

Прилагаме и цялостния текст на писмото на Искрен Веселинов:

ДО МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА

ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ Пожарна охрана ЕНЕРГЕТИКА

ОТВОРЕНО ПИСМО

От Искрен Веселинов, съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация и член на ПК по енергетика в 43-тото и 44-тото Народно събрание

Уважаеми господин министър,

Уважаеми народни представители,

На енергийната борса цената за небитови консуматори доближи 1000 лв.. И това е наклонност! Българският бизнес е на колене и още веднъж моли за стратегии за подкрепяне, с цел да компенсира най-малко отчасти разноските си и да резервира конкурентоспособност. Общини, учебни заведения, детски градини, лечебни заведения са изправени пред неспособност за обикновено действие. За сметка на това енергийните сдружения осъществят небивали облаги - изключително търговците, специализирали се да купуват на ниска цена ток и да го продават с баснословна надценка. Вероятно новите ограничения, които държавното управление ще предложи за поддръжка на бизнеса, още веднъж ще разчитат на това да прелеят облагата на сдруженията от държавната енергетика към избрани небитови консуматори, а частните сдружения, занимаващи се с произвеждане и търговия на електрическа сила, ще останат със свръхпечалби. Следва да отбележим, че немалка част от тези сдружения (особено ВЕИ и когенерации) получаваха редовно държавна поддръжка или такава от фонда за енергийна сигурност, когато рентабилността им не беше задоволителна, с цел да се възвърне инвестицията. Днес индустриалните им разноски не са нарастнали, само че приходите се усилиха неведнъж. Повече от заслужено е в този момент да споделят част от облагата си с потребителите.

Бездействието на държавното управление и ръководещото болшинство по този въпрос към този момент е необяснимо.

Нужни са незабавни промени в Закона за енергетика, които да основат условия за редовно и съответно компенсиране на консуматори на електрическа сила от пазарни аномалии, водещи до свръхвисоки пазарни цени, непостижими за тях.

В тази връзка предлагам с изключение на съществуващият Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ да се сътвори нов фонд „ Сигурност за потребителите на електрическа енергия “, който също да се ръководи от управителния съвет на фонд „ Съд на Европейския съюз “ по член 36б. Като, несъмнено, би трябвало да се отразят измененията, касаещи управителния съвет и към този момент двата фонда.

Условия за приемане на обезщетения от фонд „ СПЕ “ да са налице, когато изтече месец, в който междинната пазарна цена на електрическата сила, на която локален консуматор се е снабдявал, надвишава с повече от 25% прогнозната пазарна цена, избрана от КЕВР и в действие от 1 юли за настоящия ценови интервал. Съответно производителите и търговците на електрическа енергия да вършат вноски във фонда в размер на 80% от разликата сред продажната цена и естествената им доходност.

Предлагам и съответни текстове за изменение на закона:

СЪЗДАВАТ съдебна експертиза НОВИ ЧЛЕНОВЕ към Раздел VI. Мерки за отбрана на крайните клиенти

Със следното наличие:

Нов - Чл. 38л. Фонд „ Сигурност за потребителите на електрическа енергия “, именуван по-нататък фонд „ СПЕ “, се основава за ръководство на средствата за компенсиране на разноски на потребителите на електрическа сила, произлизащи от пазарни деформации и съсредоточаване на свръхпечалби при производители и търговци на електрическа енергия за сметка на останалите браншове на българската стопанска система, включително: икономически консуматори, оператори на електроразпределителни мрежи и преносната мрежа, битови и други нестопански консуматори, бюджетни организации и институции, вероизповедания и други локални консуматори.

Нов - Чл. 38м. (1) Средствата на фонд СПЕ се набират от:
вноски от производителите на електрическа енергия;вноски от търговците на електрическа енергия;целево предоставени средства от държавния бюджет посредством бюджета на Министерството на енергетиката за осъществяване на признати от Министерския съвет стратегии за даване на обезщетения, свързани с цените на електрическата сила и/или природния газ.
(2) Средствата по алинея 1, т. 3 не се вземат поради от комисията при одобряване на цената или компонентата от цена по член 30, алинея 1, т. 17.

(3) Лицата по алинея 1, като се изключи производителите по член 30, алинея 2 от Закона за силата от възобновими източници, до 20-о число на настоящия месец:
подават във фонд СПЕ декларация за съответните доходи за предходния месец;внасят във фонда съответната вноска по алинея 1 за предходния месец.
(3) Производителите на електрическа сила по член 30, алинея 2 от Закона за силата от възобновими източници годишно до 31 март:
подават във фонда декларация за приходите за миналата календарна година;внасят във фонда съответните вноски по алинея 1 за миналата календарна година.
(4) За задачите на ценовото контролиране в състава на приетите от комисията разноски не се включват разноски за вноски по алинея 1.

(5) За задачите на данъчното облагане импортираните във фонд СПЕ вноски се признават за настоящи разноски за активността.

Нов - Чл. 38н. (1) Вноските във фонд СПЕ се дължат ежемесечно.

(2) Производителите и търговците на електрическа сила с приключването на всеки месец дефинират вноската си като % от базата на осъществения позитивния финансов резултат. Изчислява се процентът реализирана пазарна надценка по отношение на прогнозната пазарна цена без Данък добавена стойност за базов товар за настоящ регулаторен интервал, избрана от КЕВР, в действие от 1 юли, която умножена по продадените количества електрическа сила дава базата за установяване на вноската.

(3) Вноската по алинея 2 е 80% от осъществения позитивен финансов резултат.

(4) Освободени от вноска за производители на електрическа сила при осъществена пазарна надценка до 20%.

„ Правя това предложение, което трайно може да реши казуса с пазарните девиации на цената на тока и да подсигурява резистентност както за българската стопанска система, по този начин и за енергийния бранш. Надявам се да упражните правото си на законодателна самодейност. Наред с това смятам за безусловно належащо незабавното завръщане на контролирания пазар на всички бюджетни организации.

Още от лятото енергийните специалисти на Вътрешна македонска революционна организация предложиха и други съответни ограничения за преодоляване растежа на цената на тока, като предупреждавахме, че тя е измежду главните проинфлационни фактори и бърка в джоба на всеки българин. Времето за съмнения изтече, докажете че служите на българския народ, а не обслужвате частни ползи в енергетиката.

Дела трябват, не думи... “, споделя още Веселинов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР