Производители и търговци свиват грамажите на храните, за да не

...
Производители и търговци свиват грамажите на храните, за да не
Коментари Харесай

Сиренето и киселото мляко олекнаха в магазина, цените удар...

Производители и търговци свиват грамажите на храните, с цел да не се усети повишаването от клиентите. Това сподели инспекция в хранителни хипермаркети, направена от „ Телеграф “.

Разфасовките на сиренето и кашкавала стават все по-малки.

В една от веригите може да се откри безусловно дребно парче скъпо италианско твърдо сирене, опаковано във фолио. То е с тегло от едвам 42 грама, а размера му е съвсем колкото човешки пръст.

Цената за един кг е много стряскащите 37,90 лв.. На клиента обаче това няма да му направи толкоз мощно усещане, тъй като търговецът е докарал миниразфасовката до цена от едвам 1,59 лв., която се възприема по-добре душевен от купувача.

Френско меко сирене, което коства 31,90 лв. за кг, пък се продава в разфасовка от 80 грама. Цената й е 2,55 лв., което също е щадящо душeвността на потребителя.

Нискокачественият кашкавал, изработен от вносни заготовки и предопределен за клиенти с по-скромни финансови благоприятни условия, е нарязан и опакован във фолио и се продава в разфасовки от по 200-300 грама. Цената за кг е 11,90 лв., само че купувайки малко количество, купувачът ще заплати единствено 2,88 лв. за 242 грама.

Отделно в част от веригите цената на насипните сирена и кашкавали, изписана на етикетите, е към този момент не за кг, а за 100 грама. Същата процедура се ползва и на щанда със сирене на буци в тави, където всеки може да изиска да му отрежат колкото огромно парче желае.

Така на етикета за българското краве сирене е изписана цена от 1,09 лв.. С по-дребен шрифт е конкретизирано, че тази цена е за 100 грама, а цената на кг е 10,90 лв..

Сиренето по БДС пък е понижено с 29% и сега в една от веригите се продава по 11,90 лв. за кг вместо за 17 лв.. Цената обаче още веднъж е за 100 грама и на етикета с най-едрите букви е изписано 1,19 лв..

Българското бяло саламурено сирене, което идва във веригите авансово пакетирано в заводска опаковка, също към този момент всеобщо е в по-малки разфасовки до 400 грама. Така цената от 5-6 лв. не работи толкоз стряскащо, в сравнение с в случай че на етикета с огромни букви се изпише 12-13 лв. за едно кило.

Производители на кисело мляко също започнаха да понижават грамажите на кофичките. Още преди няколко години всеобщата разфасовка бе свита от 500 грама на 400 грама.

Сега някои млекопреработватели понижават още повече кофичката, която към този момент става по 380 грама, или с към една супена лъжица по-малко.

Въпреки това цената за млякото с 3,6% масленост обаче не е по-ниска от другото по 400 грама и е 1,39 лв..

Намаляването на кофичката все още е по-скоро изключение и не е всеобща процедура.

Никой няма да тръгне да си сменя опаковката, тъй като тя коства пари. В момента цените на щемпел и на самите първични материали са се качили доста и млекопреработвателите би трябвало да отделят големи средства, с цел да поръчват нови, по-малки опаковки, а това в допълнение ще ги вкара в разноски, разясниха от браншовата асоциация. От там обясниха, че на сектора занапред му следва смяна на етикетите, които ще се залепват отгоре на млечните артикули, което води до спомагателни разходи.

Снаксовете също са измежду стоките, които се смаляват. Пликовете, в които се продават, стават все по-малки, а грамажът е орязан. Производители поставят в опаковката на някои типове зърнен снакс към този момент с десетина-петнадесет грама по-малко. Така пакетчето е към този момент по 75-78 грама вместо по 90. Цената обаче не пада.

Собственици на заведения също започнаха да икономисват от порциите, с цел да не подвигат цените. Новата наклонност в някои курорти е да наливат по 400 мл вместо по 500 мл бира. Цената си остава същата като за половин литър.

Засега заводският самун остава без смяна. Малките фурни обаче могат да си трансформират грамажите, тъй като няма стандарт за тегло на печивата.

„ Правото на всеки хлебар е да създава самун и закуски с какъвто реши грамаж. Никъде не е длъжен и в закона да съблюдава несъмнено тегло за печивата. Темата беше повдигната от сътрудници, които споделиха, че ще понижат грамажа, с цел да не покачват цената. Става дума обаче за грамаж в границите на 20-50 година Това нормално се случва в дребните обекти, където се работи ръчно и с елементарни машини. В огромните хлебозаводи не е допустимо, тъй като там техниката се настройва автоматизирано “, сподели Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

„ Няма никакво занижаване на качеството на тестените произведения при членовете на нашия съюз. Това са компании, които участват от дълго време на пазара, който е свръхчувствителен в този миг. Освен това пшеницата е с доста високи хлебопекарни качества “, изясни тя.

Пишат на етикета наличието на водата

От началото на март мандрите, които ще продават сирене с над 60% вода, към този момент няма да могат да го оферират насипно в тави, а единствено пакетирано. На опаковката ще написа наличието на водата.

Предстоят взаимни инспекции от Българската организация за сигурност на храните с представители на сектора, споделиха от Асоциацията на млекопроизводителите.

Оттам обаче позволиха, че най-вероятно има недобросъвестни млекопреработватели, които удрят в грамажа на едро, когато обаче оферират продукцията си в тенекии. В този случай обаче са пострадали най-вече търговците, тъй като те са клиентите на такива разфасовки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР