Произведения на изкуството, за които се смята, че са били

...
Произведения на изкуството, за които се смята, че са били
Коментари Харесай

Откраднати по време на Холокоста: Картини на Егон Шиле са иззети от музеи в САЩ

Произведения на изкуството, за които се счита, че са били откраднати по време на Холокоста от еврейски колекционер и актьор, са били конфискувани от музеи в три разнообразни щата от нюйоркските правоприлагащи органи , оповестява АП.

Картините на австрийския експресионист Егон Шиле са били благосъстоятелност на Фриц Грюнбаум, кабаретен реализатор и създател на песни, който умира в концентрационния лагер Дахау през 1941 г. 

Произведенията на изкуството бяха иззети в сряда от Института по изкуствата на Чикаго, музея „ Карнеги “ в Питсбърг и Мемориалния музей на изкуствата „ Алън “ в колежа „ Оберлин “ в Охайо. 

В заповедите, издадени от службата на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, се споделя, че има основателна причина да се счита, че трите творби на изкуството са откраднати.

Трите произведения и няколко други от сбирката, която Грюнбаум стартира да събира през 20-те години на предишния век, към този момент са обект на гражданско дело от името на неговите наследници. Те считат, че актьорът е бил заставен да се откаже от собствеността си върху творбите на изкуството под напън.

Син на еврейски търговец на творби на изкуството в тогавашна Моравия, Грюнбаум учи право, само че през 1906 година стартира да играе в кабарета във Виена. По времето, когато Адолф Хитлер идва на власт, Грюнбаум е прочут реализатор във Виена и Берлин и в творчеството си насочва предизвикателство към нацистките управляващи. Веднъж той се провиква от затъмнената сцена: „ Не виждам нищо, безусловно нищо - несъмнено съм се натъкнал на националсоциалистическата просвета “.

През 1938 година Грюнбаум е задържан и изпратен в Дахау. В навечерието на Нова година 1940 година изнася последното си зрелище пред съкилийници, до момента в който е тежко болен, след което умира на 14 януари 1941 година

Трите творби, иззети от службата на Браг, са „ Руски военнопленник “ - творба с акварел и молив върху хартия, оценена на 1,25 млн. $, която е конфискувана от Института по изкуствата на Чикаго; „ Портрет на мъж “ - рисунка с молив върху хартия, оценена на 1 млн. $ и конфискувана от Музея на изкуствата „ Карнеги “, и „ Момиче с черна коса “ - творба с акварел и молив върху хартия, оценена на 1,5 млн. $ и конфискувана от „ Оберлин “. 

Произведенията ще останат в музеите, до момента в който не бъдат превозени до офиса на окръжната прокуратура на по-късна дата. 

В изказването на Института по изкуствата на Чикаго от четвъртък се споделя: „ Уверени сме в законното придобиване и владеене на тази творба. Произведението е предмет на гражданско дело във федералния съд, където този спор се води по надлежния ред и където ние също пазиме законната си благосъстоятелност. “

Музеят „ Карнеги “ съобщи, че се ангажира да „ работи в сходство с етичните, правните и професионалните условия и правила “ и ще сътрудничи на управляващите.

В изказване колежът „ Оберлин “ посочи, че сътрудничи на проверяващите и е „ убеден, че законно е придобил картината „ Момиче с черна коса “ на Егон Шиле през 1958 година и че я има в сходство с правните правила “.

Преди да бъдат издадени заповедите в сряда, наследниците на Грюнбаум бяха подали цивилен искове против трите музея и няколко други ответници, с които желаеха да им бъдат върнати творби на изкуството, които съгласно тях са били ограбени от Грюнбаум.

La justice américaine a saisi trois dessins d'Egon Schiele dans des grands musées

Ils étaient réclamés par les héritiers de leur ancien propriétaire, un collectionneur juif victime des nazis
— Le Parisien (@le_Parisien)
Те завоюваха победа през 2018 година, когато нюйоркски арбитър постанови, че две произведения на Шиле би трябвало да бъдат предадени на наследниците на Грюнбаум според Закона за възобновяване на отчуждени от Холокоста средства, признат от Конгреса през 2016 година

По това дело юристът на лондонския търговец на творби на изкуството на Ричард Наги съобщи, че Наги е законният притежател на творбите, защото снахата на Грюнбаум, Матилде Лукач, ги е продала след гибелта му. Съдия Чарлз Рамос обаче постановява, че няма доказателства, че Грюнбаум непринудено е трансферирал творбите на Лукач. „ Подпис под дулото на револвер не може да докара до годно прекачване “, написа той.

Реймънд Дауд, юрист на наследниците в гражданското произвеждане, препрати в сряда въпросите по отношение на изземването на трите произведения към окръжната прокуратура.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР