Произходът на хокея на лед може да се проследи до

...
Произходът на хокея на лед може да се проследи до
Коментари Харесай

Как е измислен хокеят на лед?

Произходът на хокея на лед може да се наблюдава до игрите с пръчка и топка, играни през Средновековието и даже в Древна Гърция и Египет.

Някои считат, че играта е еволюирала от античния ирландски спорт хърлинг, само че от кой момент хокеят стартира да се практикува на лед не е доста ясно.

За непосредствен предходник на актуалния хокей на лед може да се одобри шинти – игра с пръчка и топка, играна при започване на 17-и век в Шотландия на трева, както и на лед. В средата на 18-и век игра, наречена бенди, се играе на лед в източните елементи на Англия.

През зимата играчите се състезават с стоманени кънки на леда, формиран върху наводнените ливади и езерата. Тази игра се популяризира в Лондон, а по-късно през 50-те години на 19-и век и в Източна Канада, където се играе от английските бойци.

Терминът „ хокей “, съгласно Канадската енциклопедия, може да бъде проследен до книга от 1773 година, оповестена в Англия, наречена „ Juvenile Sports and Pastimes “. Но самото име може да е съществувало и преди този момент най-ранно известно споменаване. Друга версия на играта, която се играе на трева, също се е развила почти през същия интервал.

Във Англия вестниците още през 40-те години на 19-и век загатват хокея, който се играе на лед. Един шотландски вестник от 1842 година даже оповестява за смъртен случай по време на хокейна игра, в която вземат участие към 20 участници, пързалящи се по заледен канал.

"Внезапно ледът се пропука и няколко души паднаха във водата. Повечето бяха избавени, като се изключи едно нещастно момче “, написа в публикацията, представена от History.com.

През 1864 година принцът на Уелс играе хокей на езеро с лондонски клуб по кънки. „ Играта се поддържаше със страхотна активност до два часа следобяд. След това принцът и играчите се насочиха към риболовния клуб, където взеха луксозен обяд “, написа един лондонски вестник от това време.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Leafs History (@leafshistory)

През 1949 година списание в Съветския съюз пък твърди, че хокеят на лед е изобретен и модернизиран в Русия в средата на 19-и век, само че тези изказвания не могат да бъдат тествани и потвърдени от други източници.

Първият проведен мач, съгласно Международната федерация по хокей на лед, е изигран на 3 март 1875 година сред два тима от по девет мъже от клуба за кънки Виктория в Монреал. Но има доказателства, че проведени игри са се играли и по-рано в Канада и Съединените щати.

В играта от 1875 година тимовете играят с плоско дървено блокче, което е предходник на актуалната шайба, направена от вулканизиран каучук. Преди това спортът постоянно се играел с дървена или гумена топка. Целта на блокчето била "да се плъзга по леда, без да се издига и да отива измежду феновете, причинявайки им дискомфорт “, написа тогавашното издание Monreal Star.

До 1899 година хокеят на лед става известен и в североизточната част на Съединените щати.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Women's Hockey Life (@womenshockeylife)

Въпреки че спортът сигурно не произлиза от Канада, той се трансформира в един от националните спортове на страната. В края на 19-и век в Канада се образуват проведени лиги, където разпоредбите за спорта се развиват, в това число размера на мрежата и броя на играчите (шестима във всеки тим, плюс вратаря).

Канадските правила, които постановяват и потреблението на гумена шайба, в последна сметка са признати по целия свят. През 1920 година тим от Канада печели първото международно състезание по хокей, извършено по време на Зимните олимпийски игри в Антверпен, Белгия.

През 1917 година се образува Националната хокейна лига с четири канадски тим, а през 1924 година Бостън Бруинс става първия американски тим в NHL. През годините северноамериканската лига се уголемява на няколко пъти и през днешния ден в нея вземат участие 32 тима.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР