Произход и история на златните обеци Чудили ли сте се

...
Произход и история на златните обеци Чудили ли сте се
Коментари Харесай

Как златните обеци бързо се превръщат в най-новия хит при златните бижута

Произход и история на златните обеци

Чудили ли сте се в миналото от кое място са се появили златните обеци? Със сигурност всеки от нас е бил впечатлен от някой чифт , като тези в , най-малко един път два пъти в живота си. Интересно е, че в предишното са били носени поравно от мъже и от дами, колкото и да не ни се има вяра.

По целия свят, в доста разнообразни култури обеците са били употребявани за обозначаване на културна еднаквост или племенната принадлежност. Те са станали толкоз известни частично и заради тяхната декоративна функционалност, тъй като висейки покрай лицето на човек, са непосреден знак за нечий сан, възприятие за жанр и благосъстояние.

Днес съвсем всеки има най-малко един чифт всред бижутата си, а някои имат и цели сбирки. Обеците са се трансформирали в толкоз значима част от украшенията ни, че в България даже имаме специфичен ден, на който се има вяра, че би трябвало да се пробият ушите на дребните момиченца, с цел да може по-късно да носят детски златни обеци.

Най-ранните обеци, които археолозите са разкрили са останали още от античните шумери. Те датират от 2500 година пр.н.е. и съставляват елементарни златни халки. Археолозите са намирали златни обеци и при египтяните, гърците, етрусите, римляните, византийците и въобще при съвсем всеки народ, живял в предишното. Векове наред моделите на обеците се променяли. На по-късен стадий, някъде към XVII век да вземем за пример са били известни висящите обеци - както за мъже, по този начин и за дами. Основната разлика била, че мъжете постоянно носели по една обеца, а дамите - по 2.

Много известни дами в предишното са били рисувани с огромни златни обеци, знак на изящност, женственост и статут. През годините обаче е останало името на една владетелка, която е по-известна с бижутата си и в частност със златните си обеци.

Египетската кралица Клеопатра и нейното въздействие върху историята на златните обеци

Безброй източници описват за Клеопатра и нейният сексапил, прелъстяващ мъжете. Родена от благородническа кръв, Клеопатра принадлежала към династията на Лагидите. Почти няма изображение на Клеопатра, на което тя да не носи огромни, висящи златни обеци. Останали са митове за нейните бижута. Дори е имала обеци с перли, които били най-големите перли, открити по това време. Днес можем да открием десетки обеци, които да наподобяват стила на Клеопатра и пищността ѝ. Моделите са огромни, тежки и направени от злато и цветни камъни.



Най-новите трендове и стиловете при златните обеци и в кои от тях си коства да се влага

Определено бижутерията се е развила доста през вековете. Истината е обаче, че има обеци, които постоянно ще се носят и няма по какъв начин да не притежавате чифт от тях, в случай че желаете да изглеждате изтънчено. Такива са да вземем за пример дребните златни обеци във форма на топчета или пък цветенца. Те са красиво допълнение и към публично облекло и към ежедневното такова.

Друг доста известен модел обеци са халките. Колкото по-големи са, толкоз за по-модерни се смятат. Най-големите несъмнено не са подобаващи за всекидневието, само че могат да паснат доста добре на вечерно облекло. Новите трендове при златните обеци намират място и за халките с доста камъчета по тях. Те са по-широки и по-тежки, поради камъните, само че са необикновено атрактивни.

Освен огромни халки, всяка дама би трябвало да има най-малко един чифт висящи обеци. Съществува голямо многообразие от модели - меки, твърди, с разнообразни типове камъни и декорации по тях. Те са прелестно допълнение към всеки вечерен тоалет, както и към по-елегантното на ден облекло. Златните висящи обеци постоянно се комбинират със зелени или сини скъпоценни и полускъпоценни камъни. Цветовете на жълтото злато и камъните се акцентират един различен и бижутата носят неописуема атрактивност.
В случай че сте фенове на по-скромните бижута, то тогава златните дребни обеци във формата на сърца или знака на безкрайността ще ви харесат извънредно доста. Тези обеци могат да бъдат толкоз хубав подарък, както за по-млади, по този начин и за по-възрастни дами. Ако се комбинират с нежно колие или пък гривна, се трансформират в изискано допълнение към ежедневната визия.

Златните обеци и в предишното и през днешния ден постоянно имат за цел да подчертаят стила на дамата. По-големите и атрактивни златни обеци са подобаващи за места като празненства, приеми или вечерни събития. Съответно пък по-малките златни обеци, обсипани с камъни, могат да се носят денем, в офиса или пък на градска разходка. Златото обаче, тъкмо както и всеки различен доблестен метал, изисква някакво равнище на грижа.

Грижа и поддръжка на вашите златни обеци

Златото не се замърсява елементарно, все пак би трябвало да се отнасяте към вашите златни обеци с внимание и грижа. Старайте се да не ги драскате и да не ги замърсявате ненужно. Златните обеци се нуждаят от постоянно леко разчистване и най-малко един път на сезон - по-сериозно. Ако имат камъчета е допустимо да се замърсят там, където са леглата на камъчетата и да не съумеете да ги почистите добре. Винаги се доверявайте на експерт, когато би трябвало да почиствате златни обеци. Той ще знае по какъв начин най-добре да се погрижи за бижутата ви, без да ги надраска или повреди по някакъв метод.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР