Прогресията на сърдечните заболявания не се случва за няколко седмици.

...
Прогресията на сърдечните заболявания не се случва за няколко седмици.
Коментари Харесай

Радостта също може да е опасна за сърцето

Прогресията на сърдечните болести не се случва за няколко седмици. Увеличаването на сърдечносъдовите произшествия по празниците по-вероятно е да се дължат на скупчването на рискови фактори в къс интервал от време: мазна и изобилна храна, стрес, мощни страсти, внезапни охлаждания и стопляния (когато се излиза в новогодишната нощ за фойерверки и т.н.), огромно количество алкохол, недоспиване, дълго шофиране, напрежение и отмалялост при мерки и събиране с родственици и смесени компании, и други

" Празниците носят колкото занимания, толкоз и стрес за хората. Хормоните на напрежението крият нараснал риск от високо кръвно налягане. ", предизвестява кардиологът доцент доктор Красимира Христова , медицински шеф на Медицински център по сърдечносъдови болести.

Специалистът поучава да не се реагира на напрежението с преяждане или невъздържание с алкохола, тъй като това може единствено да усложни казуса, като припомня всеки да отдели време за себе си. Спортът може да помогне за обезвреждане на напрежението, разходките, йога и даже минутите, в които човек може просто да се отпусне и да релаксира.

Коледно-новогодишните празници са време за приятност и отмора и е супер значимо за нас и околните ни да ги стартираме и приключим здрави. Доц. доктор Красимира Христова, която е и ръководител на Асоциацията по сърдечносъдова диагностика, насочва няколко съществени съвета по какъв начин да се поддържа кръвното налягане под надзор по време на празниците, тъй че да се избегнат непотребни здравни произшествия.

Хипертониците би трябвало с нараснало внимание да се отдадат на пиршествата като се опитат да не преяждат и да се хранят разнообразно, по опция със занижено количество мазни храни и червени меса. Ако софрите са фирмени или проведени в хотели, мъчно може да се сформира здравословен проект, по тази причина експертът предлага малко преди този момент да се употребява плод или лека потребна храна, която да убие апетита и да попречи на неконтролираното преяждане.

Внимавайте със солта!

Ограничаването на солта е предизвикателство по това време на годината, защото една от главните храни у нас е туршията. Излишъкът от сол в кръвта издърпва водата в кръвоносните съдове, повишавайки артериалното налягане. Освен в трапезната сол, натриев хлорид има в модифицираните храни и той постоянно остава прикрит. Това значи, че би трябвало да се подхожда с изключително внимание към всичко, което е консервирано или пакетирано. Шунката и доста от саламите, които са също желана храна по празниците, също са с много високо наличие на сол.

Ако готвите за празничен обяд или вечеря, това, което можете да извършите, е просто да оставите по-голяма част от солта да бъде добавена на масата, тъй че гостите, които наблюдават солта в ястията си, да могат да се насладят на храната дружно с останалите.

Добрата вест за хората, които се пробват да се приспособяват към диета с ниско наличие на сол е, че тялото за няколко седмици привиква с по-малките количества натрий. Само би трябвало търпеливо да изчакате да се адаптирате и храната ще придобие същия усет и с по-малко сол.

Алкохолните коктейли

Следете приема на алкохол, поучава доцент Христова. С течение на времето несъразмерната консумация на алкохолни питиета може да увеличи кръвното налягане. Всъщност може да докара до несиметричен сърдечен темп, прочут като артериална фибрилация, което усилва риска от инфаркт и инсулт.

Комбинацията от алкохол и сол много рискова за хора с прилежащи сърдечносъдови проблеми. Коктейл " Маргарита ", текила, " Блъди Мери " и други сходни са възможни в единични количества, освен това с задоволително количество вода, вместо безалкохолно, само че хората в риск е най-добре да стоят надалеч от тези питиета.

Внимавайте с медикаментите!

През сезона на настинките хората протягат ръка към медикаментите без рецепта. Деконгестантите, да вземем за пример, са лекарства, които провокират отбъбване на лигавицата на носа, като усъвършенстват циркулацията на кръвта и облекчават признаците, които се свързват със запушен нос. Но те могат да покачат артериалното налягане. Задължително проверете опаковката за предизвестия или се консултирайте с вашия доктор.

Също по този начин, по празниците могат да бъдат нарушени рутинни привички. Ако приемате медикаменти за управление на високо кръвно налягане, може да се нуждаете от в допълнение увещание. Мобилните приложения за следене могат да оказват помощ. Друг вид е да носите органайзер за хапчета и да настроите тревога.

Кардиологът доцент доктор Красимира Христова поучава на първо място да се заобикалят обстановки на мощен стрес. Първа стъпка: намалете листата си със задания! Не сте супергерои и никой не го чака от вас. Твърде доста стрес може да докара до безсилие, яд и прочувствено натоварване - всичко това предизвиква напрежение на сърцето. Парадоксално, само че прекомерно мощните позитивни страсти, като от дълго време чакана среща с обичани хора, скъпи и мечтани дарове, сбъдване на от дълго време бленувани стремежи и мн.др. са също толкоз рискови за хора със сърдечносъдови проблеми. Стресът би трябвало да се управлява и в двете направления - позитивен и отрицателен.

Много хора подценяват здравето си по празниците. Не забравяйте да си взимате медикаментите и да обърнете внимание на това по какъв начин се чувствате. Ако смятате, че не се чувствате напълно във форма или се появяват някакви признаци, не ги подценявайте, с цел да не тревожите останалите или да не им развалите празника, а потърсете съответна навременна помощ. Понякога признаците на паник-атака се бъркат с тези на инфаркт, както и противоположното. По-добре е отдиференцирането на двете да го направи експерт, въпреки и от Спешна помощ, в сравнение с да чакате да ви мине и по този метод да се излагате на висок риск. Същото важи и по време на път. Ако не се чувствате в кондиция, не предприемайте пътешестване, което може да изложи всички на риск.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР