Прогресивната релаксация, известна още като прогресивна мускулна релаксация, е техника

...
Прогресивната релаксация, известна още като прогресивна мускулна релаксация, е техника
Коментари Харесай

Прогресивна релаксация

Прогресивната релаксация, известна още като прогресивна мускулна релаксация, е техника за релаксация, създадена от американския доктор Едмънд Джейкъбсън при започване на 20 век. Този способ включва напъване и разпределяне на избрани мускулни групи по последователен метод, с цел да се понижи мускулното напрежение и да се насърчи цялостната релаксация.

Прогресивната релаксация е елементарен, само че ефикасен метод за ръководство на напрежението, понижаване на тревогата и възстановяване на цялостното богатство. В тази публикация ще проучим изгодите от прогресивната релаксация и ще предоставим управление малко по малко по какъв начин да практикувате тази техника.

Ползи от прогресивната релаксация

Намалява мускулното напрежение: Прогресивната релаксация оказва помощ за освобождение на мускулното напрежение, което може да бъде изключително потребно за хора, които изпитват хронично мускулно стягане или болежка.

Намаляване на напрежението: Като се концентрира върху чувствата за напрежение и релаксация, прогресивната релаксация може да помогне за усмиряване на мозъка и понижаване на равнищата на стрес.

Подобрено качество на съня: Практикуването на прогресивна релаксация преди лягане може да насърчи по-добър сън посредством разпределяне на тялото и мозъка.

Подобрено внимание: Тази техника предизвиква вниманието посредством фокусиране върху сегашния миг и чувствата в тялото.

По-ниско кръвно налягане: Доказано е, че постоянното упражняване на прогресивна релаксация оказва помощ за намаление на кръвното налягане, което може да понижи риска от сърдечни болести и други здравословни проблеми.

Как да практикуваме прогресивна релаксация

 Упражнения за прогресивна релаксация

Следвайте тези стъпки, с цел да практикувате прогресивна релаксация:

Стъпка 1: Намерете безшумно и комфортно място

Изберете безшумно и комфортно място, където няма да ви безпокоят. Можете да практикувате прогресивна релаксация, легнали върху постеля за йога или седнали на комфортен стол.

Стъпка 2: Заемете релаксираща поза

Затворете очи и поемете няколко дълбоки вдишвания, с цел да се центрирате. Ако лежите, уверете се, че тялото ви е в отпусната и неутрална позиция.

Стъпка 3: Започнете с краката си

Започнете, като се концентрирайте върху краката си. Напрегнете мускулите на краката си, като свиете мощно пръстите на краката си за към 5-10 секунди, по-късно отпуснете и отпуснете мускулите изцяло. Забележете разликата сред напрежението и отпущането на краката си.

Стъпка 4: Придвижете се нагоре

Продължете да се движите нагоре, като се фокусирате върху разнообразни мускулни групи една по една. Ето една препоръчана поредност:

- Бедрата;

- Хълбоци и седалище;

- Корем;

- Ръцете и предмишниците;

- Горна част на ръцете и раменете;

- Шия и челюст;

- Лице (включително очи, чело и уста).

За всяка мускулна група напрегнете мускулите за 5-10 секунди и по-късно отпуснете и отпуснете изцяло. Отделете малко време, с цел да се концентрирайте върху чувствата за напрежение и разпределяне във всяка мускулна група.

Стъпка 5: Дишайте и се отпуснете

 Прогресивна релаксация

По време на процеса не забравяйте да дишате надълбоко и ритмично. Съсредоточете се върху чувството за релаксация, разпространяващо се в тялото ви с всяко издишване.

Стъпка 6: Завършете с релаксация на цялото тяло

След като напрегнете и отпуснете всички съществени мускулни групи, отделете няколко минути, с цел да се концентрирайте върху тялото си като цяло. Почувствайте цялостното чувство за релаксация и успокоение, обгръщащо цялото ви тяло.

Стъпка 7: Отделете време

След като завършите упражнението за прогресивна релаксация, отделете време, с цел да се върнете към сегашния миг. Размърдайте пръстите на ръцете и краката си и постепенно отворете очи. Поемете още няколко дълбоки вдишвания, преди да станете.

Прогресивната релаксация е елементарна и ефикасна техника за понижаване на мускулното напрежение, облекчение на напрежението и поощряване на общото богатство.

Практикувайки тази техника постоянно, можете да подобрите вниманието си, да подобрите качеството на съня и да намалите риска от избрани здравословни проблеми. Включете прогресивната релаксация в всекидневието си, с цел да изпитате многочислените преимущества, които предлага.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР