Партията, която спечели изборите в Тайланд, бе блокирана от формирането на коалиционно правителство

...
Прогресивната партия Движение напред“, която спечели най-много места на общите
Коментари Харесай

Прогресивната партия „Движение напред“, която спечели най-много места на общите избори в Тайланд, беше изключена от коалиция, която се надява да формира следващото правителство, според нейния бивш съюзник, партията Pheu Thai.

Консервативните законодатели категорично се противопоставят на Move Forward относно предложената от него реформа на закон, забраняващ критиката към монархията на страната.

Тайланд се бори почти три месеца да състави правителство и да избере нов лидер след изборите през май.

Партията „Движение напред“, изненадващият победител, събра осемпартийна коалиция с 312 места в 500-членната Камара на представителите. Съгласно приетата от военните конституция обаче, утвърждаването на нов министър-председател изисква мнозинство от гласовете както в избраната Камара, така и в 250-членния Сенат, който беше назначен от предишно военно правителство.

Първоначалната оферта миналия месец от лидера на Move Forward Pita Limjaroenrat не получи повече от 50 гласа, до голяма степен защото само 13 сенатори го подкрепиха. Вторият му опит следващата седмица беше блокиран от процедурно гласуване в Народното събрание, което каза, че той не може да бъде номиниран отново.

Парламентът планира да се събере в петък за третия си опит да избере наследник на Прают Чан-оча, който като командир на армията завзе властта при преврат през 2014 г. и беше върнат като министър-председател след избори през 2019 г. Очакващо съдебно решение обаче може отново да забави гласуването.

Конституционният съд ще се събере в четвъртък, за да реши дали да приеме петиция от държавния омбудсман, която иска решение дали отхвърлянето на повторното номиниране на Пита от парламента е противоконституционно. Ако бъде прието, съдът може да разпореди третото гласуване да бъде отложено, докато не излезе с решение.

След двата си неуспешни опита Move Forward предаде ръководството за съставяне на ново правителство на популистката Pheu Thai, втората по големина партия в нейната коалиция.

Chonlanan Srikaew, лидер на Pheu Thai, каза на пресконференция в сряда, че след разговори с други партии и сенатори е станало ясно, че позицията на Move Forward относно монархията, която той нарече „важната институция на нашата страна“, е основна пречка за коалицията да събере достатъчно гласове в Народното събрание, за да потвърди нов министър-председател.


Движение напред, чиято програма се хареса много на по-младите гласоподаватели, също се стреми да намали влиянието на бизнес монополите и военните, които организираха повече от дузина преврати, откакто Тайланд стана конституционна монархия през 1932 г.

Чонланан каза, че Pheu Thai ще се опита да състави коалиционно правителство без Move Forward и ще номинира имотен магнат Срета Тависин за министър-председател. Партията ще обяви новите си коалиционни партньори в четвъртък, каза той.

„Партията Pheu Thai би искала да изрази своята искреност към нашите приятели във всички политически партии и Сената, включително хората, че това е начинът, по който можем да запазим важната институция на страната като крайъгълен камък на всички хора в нацията и в същото време прокарва исканията на хората при тези ограничения“, прочете Чонланан от изявление на партията.

Chaithawat Tulathon, генерален секретар на Move Forward, каза, че Pheu Thai не е поискал от него да се откаже от политиката си за реформа на монархията, но всички партии, с които е говорил, не искат Move Forward в правителството.

Движение напред подаде петиция в Националното събрание с цел изменение на конституцията, за да премахне възможността на неизбрания Сенат да налага вето на кандидати за министър-председател. Той също ще бъде обсъден в петък.

Сенатът вижда себе си като пазител на консервативните роялистки ценности. Много сенатори казаха, че няма да гласуват за Пита заради призива на неговата партия за реформа на закона, забраняващ клеветата на кралското семейство. Критиците казват, че законът, който предвижда наказание до 15 години затвор, е широко злоупотребяван като политическо оръжие.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР